Românii care fac treaba statului. Medicamentele vitale bolnavilor, aduse de ei din străinătate

14-01-2018 17:43

Fiecare zi scoate la iveală lipsurile acute din sistemul nostru sanitar. Autoritățile nu sunt capabile să asigure, de pildă, medicamentele vitale pentru bolnavi.

Pentru că nu se găsesc în spitalele și farmaciile de la noi, mulți cer ajutorul românilor din străinătate. Așa s-a format pe rețelele de socializare o adevărată comunitate în care oamenii se ajută unii pe alții și de multe ori fac treaba statului. Și nu de puține ori au reușit astfel să salveze viață pacienților.

Un bărbat a primit din Moldova un colet mic, dar foarte valoros cu medicamente.

Doar că nu întotdeauna pacienții au cunoștințe care să le trimită pastilele, așa că pe rețelele de socializare apar frecvent mesaje de ajutor. Tot pe Facebook a scris și Oana, care caută un tratament pentru copiii cu probleme cardiace.

Oana Geambașu:''Din prieten în prieten informația a ajuns la dânsul. Nu-l cunoc, nu știu cine e. Mi-a scris mă duc acum la farmacie și îți scriu când plec de la gară. În 5 minute am scris pe Facebook și deja în 2 ore medicamnetul pleca de la Chișinău spre România.''

În prezent, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului sunt 435 de notificări de retragere a medicamentelor.

Cu trenul, autocarul sau avionul sunt aduse aproape în fiecare săptămână în România tratamente necesare bolnavilor, de cele mai multe ori sunt medicamente ieftine care nu se mai găsesc la noi. 

Și tot pe Internet, românii se mobilizează și când semenii bolnavii au nevoie de ajutor după ce au ajuns în străinătate.

“Găsim oare un român care să poată merge în Leuven (Spital UZ Leuven, Belgia) să ajute o pacientă din România cu traducerea - astăzi pe la 17:30-18 ora Belgiei?”, așa sună un mesaj postat pe rețeaua de socializare chiar în ultima zi din an. Și, în scurt timp a venit și răspunsul.

Vlad Voiculescu: ''Un pacient a fost transferat în Belgia și am scris pe Facebook pentru că mama nu vorbea nicio limbă străină și avea nevoie de traducător. Au trecut 5 minute până când a scris prima persoană și în 22 de minute erau 2 persoane în drum spre spital, în ultima zi a anului, practic anulându-și toate planurile''

Cu bunăvoința semenilor, bolnavii au o șansă la viață. Și de ani de zile românii cu suflet mare fac treaba autorităților, căci la capitolul sănătate, statul român are nenumărate lipsuri.


VIDEO PROTVPLUS.RO