Apelul lansat pe Facebook de o invatatoare: "Predau in Bucuresti si am paduchi. Vreo 2-3 asa. Si nu mi-e rusine!"
O invatatoare din Bucuresti a postat pe Facebook un mesaj prin care ii roaga pe parinti si pe inspectori sa vorbeasca deschis despre paduchi, o problema reala cu care se confrunta scolile din Romania.
Doi copii din clasa ei, au venit din vacanta cu paduchi, si exista riscul sa le dea si celorlalti colegi, scrie invatatoarea, care le atrage atentia adultilor,ca subiectul, nu este o rusine. Postarea ei, a adunat mii de like-uri.
Claudia Chiru, invatatoare: "Ieri s-au descoperit in clasa mea doua cazuri si atunci am vazut reactia bunicilor si a parintilor si de aceea m-am gandit ca ar trebui sa reactionam intr-un alt mod si am ales sa scriu aceasta postare. E responsabilitatea mea sa le spun oamenilor din comunitate si sa le dau un exemplu."
Paduchii au fost descoperiti la doi copii in timpul controlului medical pe care l-au facut dupa ce s-au intors din vacanta. Pentru ca parazitii se transmit rapid si exista riscul ca intreaga clasa sa fie infestata, invatatoarea a luat legatura cu parintii, iar copii au fost lasati sa mearga acasa.
Totodata, a postat pe facebook un mesaj in care a explicat ca nu este o rusine sa ai paduchi: "Va rog din suflet sa le spuneti acasa copiilor ca paduchii nu mai sunt o rusine, ca oricine poate lua si ca nu ar trebui sa rada de colegii lor la scoala. Le rog si pe colegele mele sa vorbeasca deschis cu copiii si sa le explice realitatea."
Zeci de oameni i-au scris mesaje in care o felicitau pentru ca a avut curaj sa vorbeasca despre o problema cu care scolile se confrunta, dar pe care cei din Inspectorat incearca s-o acopere.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti: "De ce sa nu recunoastem, am avut situatii cand, in anii trecuti, au depasit normalitatea, dar trebuie intervenit prompt."
Focarele cu paduchi sunt descoperite in scoli si gradinite la scurt timp dupa ce copiii s-au intros in vacante. Este suficient ca unul singur sa abia parazitul ca in scurt timp sa se imprastie in toata clasa. Atunci cand este descoperit un caz, protocolul de tratament presupune izolare intre 7 si 10 zile.
Medic primar dermato-venerolog: "Pentru a scapa de paduchi trebuie facut tratamentul, care trebuie repetat dupa o saptamana - doua. Sunt mai multe produse disponibile, fie sub forma de sampon, fie sub forma de creme."
Medicii recomanda ca tratamentul sa fie aplicat nu doar celor deja infestati cu paduchi, ci si celor care au avut contact cu ei. Paduchii ajung usor pe o alta gazda, se inmultesc rapid si pot transmite boli periculoase pentru oameni.