Paduchi si raie in tara unde "toti elevii stiu sa foloseasca tableta". In 2014, scoala inca mai incepe cu cautarea lindinilor

Ultima actualizare: 04-10-2014 06:59
copil cautat in cap de paduchi

Avem in scoli manuale digitale, cursuri de securitate cibernetica - dar si paduchi si raie. La inceputul unui nou an scolar, descoperim ca, desi ne credem in epoca tehnologiei, de fapt n-am iesit bine din Evul Mediu.

Sute de copii cu paduchi si raie: acesta e bilantul nu la nivelul intregii tari, ci al unui singur judet din Romania. In anul 2014, anul scolar incepe in continuare cu traditionala cautare a lindinilor prin par – “triaj epidemiologic dupa vacante”, cum se numeste oficial. Iar bilantul acestei inspectii nu e deloc imbucurator si arata ca poate ar trebui sa incepem prin a ne rezolva problemele de igiena si abia apoi sa ne preocupam de manuale digitale.

Harta paduchilor pe judete
Am centralizat informatiile din judetele unde Directiile de Sanatate Publica au comunicat rezultatele triajului epidemiologic. In judetul Braila 127 de elevi au fost depistati cu paduchi la inceputul acestui an scolar iar in Botosani 260, dintre care 191 in unitati de invatamant din mediul urban, multi chiar in licee.

Scandal la o scoala din Capitala: elevii cu paduchi au fost lasati sa vina la ore cu batic pe cap

In Galati inspectorii DSP au gasit 172 de cazuri de paduchi si 2 de raie. In scolile din Gorj au fost descoperiti 65 de copii cu paduchi, insa niciun caz de scabie. In judetul Hunedoara, in schimb, 148 de elevi se pregateau sa inceapa scoala cu paduchi si 22, cu raie.

Nici in judetul Neamt situatia raportat de Directia de Sanatate Publica nu e mai fericita: 264 de elevi cu paduchi si 11 cu raie, cu aproape 10% mai multi decat anul trecut. In Salaj au fost identificate doar 21 de cazuri de paduchi si unul de scabie, in Satu Mare, insa, 262 de copii aveau paduchi la 15 septembrie si 10 raie.

Campion – dupa datele centralizate pana acum – este insa judetul Suceava, cu 336 de cazuri de paduchi si 53 de scabie – plus alti 22 de elevi cu paduchi gasiti la un recontrol facut dupa zece zile. In fine, in Vrancea s-au gasit 73 de cazuri de paduchi iar in Vaslui, 200 de pediculoza si 38 de raie.

Tableta da, sapun nu
Sunt cifre stranse din numai un sfert dintre judetele Romaniei, dar punandu-le cap la cap avem aproape 2.000 de elevi care se pregateau sa inceapa scoala cu paduchi in tara unde, potrivit spuselor premierului, “nu mai exista niciun elev care sa nu stie sa foloseasca o tableta, un telefon, un computer”.

Citeste si: Legatura greu de crezut dintre pozele selfie si paduchi

Partea buna e ca situatia nu e mai tragica decat in alti ani. Potrivit statisticilor Instititului National de Sanatate Publica, in toata tara erau 8.600 de cazuri de paduchi si 430 de raie printre copii si adolescenti la inceputul anului scolar 2011/2012. Iar in urmatorul an, conform Ministerului Sanatatii, numarul purtatorilor de paduchi era similar, in schimb cazurile de scabie scazusera la 350.

Cat reprezinta aceste cazuri din numarul total de elevi si liceeni? 1 din 200 de elevi avea paduchi dupa vacanta de vara din 2011 si 1 din 1.000 avea raie. Cifrele de anul acesta arata ca situatia nu s-a schimbat foarte mult – in unele judete, precum Salaj, numarul cazurilor a scazut, in altele, cum e Neamt, a crescut. Iar un studiu recent realizat de IMAS arata ca 2 din 10 romani au avut paduchi cel putin o data in viata, cei mai multi in copilarie sau adolescenta.

Radu Pirca

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO