Romanul blocat intr-un birou, abonatul firmelor de catering. Pretul mediu platit pentru un pranz in fata calculatorului
Blocati ziua intreaga intr-un birou, cu slujbe solicitante, mii de romani s-au abonat la firmele de catering. Bucurestenii cheltuiesc cel mai mult pentru mancare, 50 de lei la fiecare comanda, cu 10 lei mai mult decat cei din restul tarii.
Si tot bucurestenii prefera bucataria traditionala, in timp ce angajatii din Cluj, Timisoara, sau Iasi o aleg pe cea orientala.
Ora 12.00 este cu siguranta unul dintre cele mai aglomerate momente pentru firmele de catering din Cluj. Cei care muncesc la birou incep sa trimita comenzi prin telefon sau pe internet. Printre ei se numara si Alexandra, obisnuita sa manance in fata calculatorului.
"Pot sa aleg o diversitate foarte mare de mancaruri si poate chiar unele mancaruri pe care acasa nu le gatesc. Este o modalitatea foarte comoda din cauza programului de serviciu", spune Alexandra.
Al doilea interval aglomerat pentru o firma de catering este dupa-amiaza, cand oamenii ajung acasa de la birou si gasesc frigiderul gol.
"Avem si comenzi la domiciliu pentru familii sau pentru cei care pur si simplu vor intr-o zi sa comande ca sa nu mai gateasca", spune Mirela Patrauceanu, manager marketing al unei firme de catering.
Mergem in Bucuresti, unde Andra, angajata unei firme de PR, si-a comandat sarmalute cu mamaliguta.
Andra Gheorghe, client: "Cheltuiesc 15-17 lei la birou. De cele mai multe ori comand mancare traditionala."
O platforma online care aduna cateva sute de firme de catering din Romania a observat ca in Bucuresti sunt preferate meniurile traditionale, care pe langa o ciorba sau o supa, contin felul principal din carne de pui sau porc si un desert. Meniul din Cluj, Iasi, Timisoara arata altfel.
Dan Macarie, reprezentantul platformei: "In provincie se comanda in a doua parte a zilei si nu meniuri care se pot gasi acasa."
De regula, in Capitala colegii dintr-un birou fac o comanda medie de 50 de lei. In restul tarii, comanda medie este cu 10 lei mai mica.
De altfel, o comanda poate ajunge si la aproape 2.000 de lei, atunci cand toti angajatii unei firme vor sa manance, spun reprezentantii firmelor de catering. Un meniu comandat unei firme de catering costa in medie 18 lei.