Antibiotice prescrise de medici chiar și pacienților care nu au nevoie de ele. Avertismentul specialiștilor
Cei mai mulți români iau antibiotice după ureche, iar în spitale acestea sunt prescrise chiar și când pacienții nu au nevoie de ele.
Totuși, consumul acestor medicamente a mai scăzut puțin, dar nu e de ajuns, pentru că țara noastră ocupă locul 4 în Europa la acest capitol. Abuzul de antibiotice a dus la apariția unor bacterii care nu mai pot fi învinse cu tratamente.
Vestea bună este că a scăzut consumul de antibiotice în România cu 10 la sută, dar nu este de ajuns, pentru că mulți români fac abuz de antibiotice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Adrian Streinu Cercel: ''În momentul în care am luat un antibiotic pentru că îmi curgea nasul nu am făcut decât să mai dăm un zvâc unor germeni care să dezvolte rezistența.''
Doar Grecia, Cipru și Italia ne întrec la consumul de antibiotice. Asta în timp ce țări precum Islanda, Finlanda, Suedia sau Danemarca au un consum foarte redus.
In spitalele noastre, pacienții sunt tratați de la început cu antibiotice puternice. Din această cauza au apărut bacterii super rezistente, pentru care nu există tratament.
Dr. Gabriel Popescu: ”41,7% dintre pacienții internați sunt tratați cu antibiotice, față de jumătate dintre pacienții internați acum cinci ani, în condițiile în care media europeană se situează la aproximativ 35%.”
Klebsiella, bacilul pioceanic, acinetobacter sau stafilococul auriu sunt principalele bacterii rezistente la tratamente întâlnite tot mai des la noi. Iar condițiile proaste din spitale agravează situatia.
Dr. Alexandru Rafila: ''Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește izolarea pacienților. Nu se raportează încă infecțiile din spitale.''
În fiecare an, în Europa, 4 milioane de oameni pot contacta infecții intraspitalicesti.
"Mai mult 37.000 de oameni mor din cauza acestor infecții, în Europa, infecții ce le-au luat din spitale", potrivit unui oficial OMS.
Problema antibioticelor a devenit una mondială, pentru că bacteriile nu mai pot fi învinse atât de ușor cu antibiotice și au dezvoltat o rezistență la ele care uneori ucide pacientul.