Medicii de familie, acuzati ca prescriu retete mortilor, intr-o frauda de milioane de euro. "Ne e frica sa mai prescriem"
Vanatoarea de tapi ispasitori pentru furturile din Sanatate continua. Dupa bolnavii pusi pe drumuri, acum a venit randul medicilor de familie sa primeasca notificari.
Medicii de familie au inceput sa primeasca hartii din care rezulta ca au de returnat diverse sume Casei de asigurari de sanatate, pe motiv ca ar fi eliberat ilegal retete compensate.
290 de lei este suma pe care un medic de familie a aflat ca trebuie s-o restituie Casei de sanatate a municipiului Bucuresti, pentru ca in 2012 ar fi eliberat 4 retete unor pacienti care erau in acelasi timp, sustin oficialii, internati in spital.
Eugenia Nica, medic de familie: „Mi-au bagat practic mana in buzunar. Ce sa fac? Sa fac pe politistul si sa ii cer dovezi - unde se afla in acel moment, daca are adresa pe Toamnei sau s-a mutat? Sunt nevinovata.”
Alti colegi de breasla s-au trezit ca au de achitat chiar si cate 10 mii de lei. Frauda din medicina de familie, spun cei de la Curtea de conturi, s-ar ridica in total la 3 milioane de euro. 250 de mii de euro s-ar fi dus doar pe retete pentru morti.
Mariana Parcalabu, presedinte patronat medici: ''Or mai fi si uscaciuni in padure, insa astea nu sunt furturi. Eu prescriu reteta unui pacient care la inceput de luna e viu si la sfarsitul lunii moare. Si eu apar ca am dat retete pentru morti. Sistemul informatic e defectuos. O sa ajungem sa nu mai prescriem nimic, de frica.''
Vanatoarea de medici vine dupa cea de pacienti. Mii de bolnavii sunt pusi pe drumuri ca sa demonstreze ca nu au facut anumite tratamente. Misiunea e imposibila in cazul celor care, atunci cand au fost internati, au fost "incarcati" cu RMN-uri, analize, ecografii si alte investigatii costisitoare.
Asadar, oficialii au luat la bani marunti prima data pacientii, apoi medicii de familie, dar niciun cuvant despre fraudele din spitale, acolo unde de fapt se pierd cei mai multi bani. Pe internari fictive sau mobilier platit cu preturi exorbitante. Procedura autoritatilor: cei dintai trebuie sa demonstreze ca sunt nevinovati si mai apoi vor controla si aceste insitutii.
Estimarile arata ca in fiecare an 400 de milioane de euro dispar din sistemul de sanatate.