Matricola din povestile parintilor se intoarce din nou in scoli. Semnele distinctive pe care vor trebui sa le poarte elevii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 18:36
Categorie: Social

Matricola revine in scoli, dar nu ca numar propriu, al fiecarui elev, asa cum era inainte de '89, ci ca element de identificare pentru unitatile de invatamant.

Potrivit noului regulament scolar, toti elevii trebuie sa aiba un semn distinctiv, pentru fiecare scoala. Acest semn poate fi o emblema, o esarfa sau o insigna, dupa modelul matricolei de altadata.

Chiar daca nu a fost subiect de film, semnul distinctiv al elevilor, adica matricola, le-a marcat tineretea celor care au facut scoala inainte de '89. Nu era perceput ca un semn de lauda, ci mai degraba ca un numar prin care elevii puteau fi usor identificati si pedepsiti, daca faceau o fapta considerata urata.

De la cei mai mici de gradinita si pana la liceeni, toti copiii purtau un numar care facea parte din uniforma obligatorie. Prescolarii aveau cusut pe maneca stanga a camasii o emblema pe care scria "Soimii patriei" si era desenat un soim cu aripile deschise. Iar in gimnaziu si liceu, pe emblema erau trecute numele scolii, localitatea si un numar matricol.

Elevii nu stiau cum sa faca sa scape de numarul care parea ca le marcheaza intimitatea. "Il prindeam cu ace de siguranta si cand plecam de la scoala il scoteam ca mai umblam cu baietii si sa nu vada de unde suntem...Dimineata il puneam la loc", a povestit o femeie.

Revenind in zilele noastre, aflam ca putine sunt azi scolile care le cer elevilor sa poarte astfel de semne. Iata ce raspund elevii de la Scoala 56 din Bucuresti, de exemplu, cand sunt intrebati ce semn ar alege pentru unitatea lor de invatamant.

"Un ecuson cu un indemn sa invete, cum ar fi cine are carte are parte ...O vesta ca la scolile americane cu emblema", spun elevii.

Semnele distinctive vor fi stabilite la nivelul fiecarei unitati de invatamant si pot fi ecusoane, esarfe sau insigne. Masura prevazuta in regulamentul scolar are rolul de a creste siguranta elevilor, tocmai de aceea, dupa ce vor fi alese, aceste semne vor fi comunicate politiei si jandarmeriei.

Noua masura, spun responsabilii din educatie, e inspirata din strainatate si nu din trecutul comunist. Mai avem mult insa pana cand o sa ajungem ca in Statele Unite, de pilda, unde emblema scolii reprezinta un brand, iar elevii o poarta cu mandrie.
 

Surpriza neplacuta pentru asistentii medicali care au terminat studiile pana in 2009. Ce trebuie sa faca pentru a lucra in UE
Surpriza neplacuta pentru asistentii medicali care au terminat studiile pana in 2009. Ce trebuie sa faca pentru a lucra in UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
Alina Popa, Lyme
Boala cumplită cu care se luptă de 12 ani Alina. Singura soluție vine din străinătate
Organizatorii ”Neversea” caută voluntari. Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii
Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri
Flori puse de localnici în gropile unui drum, în semn de protest: ”A băgat țara în noroi”
Achim Rietze este Preşedintele Juriului Romanian Effie Awards 2019
Povestea băiatului care trăiește cu o boală rară. SMS la 8828 cu textul Gabriel
peste gratar
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii
Elevii unei școli din Bacău își câștigă singuri banii necesari pentru un loc de joacă