Surpriza neplacuta pentru asistentii medicali care au terminat studiile pana in 2009. Ce trebuie sa faca pentru a lucra in UE

Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 18:11
Categorie: Sanatate

Asistentii medicali, care vor sa lucreze in strainatate, dar au terminat studiile pana in 2009 trebuie sa se intoarca la scoala. O directiva de la Bruxelles ii obliga sa urmeze noi cursuri pentru a fi angajati in spitalele din UE.

Dispozitia ii nemultumeste pe multi, mai ales ca taxele sunt suportate de cursanti, iar unii erau deja pe picior de plecare.

Comunicarea cu pacientul este unul din cursurile obligatorii pe care asistentii medicali care au terminat scoala postliceala sanitara inainte de 2009 il vor urma incepand cu 1 februarie. Si asta pentru ca, in trecut, nu au avut in programa aceasta materie.

Relatia dintre cadrul medical si bolnav este, de altfel, una dintre cerintele pentru spitalele angajatoare de peste hotare. La noi, uneori, ea lasa mult de dorit.

Edmond Ciumasu, director Scoala Postliceala Sanitara de Stat Iasi: "Cei care vor sa lucreze in Uniunea European trebuie sa parcurga un anumit numar de module, ingrijire la domiciliu, modul care nu era prevazut in pregatirea lor la momentul absolvirii, nursing general, comunicare profesionala, inclusiv ingrijirea pacientilor cu dizabilitati."

Aparitia directivei Uniunii Europene ii nemultumeste insa pe cei care lucreaza de mult in spitalele din Romania. Unii se pregateau sa plece peste hotare si s-au trezit ca trebuie sa faca si aceste cursuri pentru care platesc intre 600 si 800 de lei.

Sunt asistenti care spun ca, de-a lungul anilor, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Ordinul Asistentilor Medicali din Romania.

Catalina Pascal, asistent medical: "Nu mi se pare normal ca noi care deja am facut liceul, am facut inca un an de curs de echivalare, iar sa ma apuc de invatat. Cand apare o tehnica noi facem cursuri prin care ne perfectionam."

Adina Danaila, asistent medical: "Experienta se capata la locul de munca."

Aceste studii nu sunt inca obligatorii pentru cei care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.

Studiul la care au participat 330.000 de oameni: lipsa activitatii fizice ucide de 2 ori mai multi europeni decat obezitatea
Studiul la care au participat 330.000 de oameni: lipsa activitatii fizice ucide de 2 ori mai multi europeni decat obezitatea
VIDEO PROTVPLUS.RO
costuri acreditare spitale
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
mihai sora
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Managerul Maternității Giulești: ”Dacă în 10 zile nu dăm drumul, Bucureștiul explodează”. VIDEO
La Maternitatea Giulești se văruiește și se dă cu vopsea. Doctor: ”Germenul stă în perete, trebuie mers până la tencuială”