Surpriza neplacuta pentru asistentii medicali care au terminat studiile pana in 2009. Ce trebuie sa faca pentru a lucra in UE
Asistentii medicali, care vor sa lucreze in strainatate, dar au terminat studiile pana in 2009 trebuie sa se intoarca la scoala. O directiva de la Bruxelles ii obliga sa urmeze noi cursuri pentru a fi angajati in spitalele din UE.
Dispozitia ii nemultumeste pe multi, mai ales ca taxele sunt suportate de cursanti, iar unii erau deja pe picior de plecare.
Comunicarea cu pacientul este unul din cursurile obligatorii pe care asistentii medicali care au terminat scoala postliceala sanitara inainte de 2009 il vor urma incepand cu 1 februarie. Si asta pentru ca, in trecut, nu au avut in programa aceasta materie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Relatia dintre cadrul medical si bolnav este, de altfel, una dintre cerintele pentru spitalele angajatoare de peste hotare. La noi, uneori, ea lasa mult de dorit.
Edmond Ciumasu, director Scoala Postliceala Sanitara de Stat Iasi: "Cei care vor sa lucreze in Uniunea European trebuie sa parcurga un anumit numar de module, ingrijire la domiciliu, modul care nu era prevazut in pregatirea lor la momentul absolvirii, nursing general, comunicare profesionala, inclusiv ingrijirea pacientilor cu dizabilitati."
Aparitia directivei Uniunii Europene ii nemultumeste insa pe cei care lucreaza de mult in spitalele din Romania. Unii se pregateau sa plece peste hotare si s-au trezit ca trebuie sa faca si aceste cursuri pentru care platesc intre 600 si 800 de lei.
Sunt asistenti care spun ca, de-a lungul anilor, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Ordinul Asistentilor Medicali din Romania.
Catalina Pascal, asistent medical: "Nu mi se pare normal ca noi care deja am facut liceul, am facut inca un an de curs de echivalare, iar sa ma apuc de invatat. Cand apare o tehnica noi facem cursuri prin care ne perfectionam."
Adina Danaila, asistent medical: "Experienta se capata la locul de munca."
Aceste studii nu sunt inca obligatorii pentru cei care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.