Chioscurile si barurile de langa scoli ar putea fi inchise. Cat de usor cumpara alcool minorii cu replica "sunt pentru tata"


Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Miercuri 14 Ianuarie 2015 17:41
Categorie: Stiri Sociale

Inspectorii scolari cer autoritatilor locale sa desfiinteze chioscurile si barurile de langa scoli, pentru ca le vand bauturi si tigari minorilor.

Masura vine intr-un moment in care numarul elevilor cu varste fragede, consumatori de alcool, a crescut. Iar acest lucru nu ar fi posibil fara contributia adultilor. Chiar daca legea le interzice, unii vanzatori dau fara retinere copiilor marfuri nepotrivite.

Un baiat de doar 11 ani n-a intampinat nicio problema sa cumpere alcool dupa ce a iesit de la scoala. Cu banala scuza ''sunt pentru tatal meu'' copilul a reusit sa ia doua doze. Cu aceeasi scuza, tinerii pleaca acasa cu vin, votca si orice alta bautura alcoolica.

Si, din pacate, cazul nu este singular. In noiembrie, acesti liceeni povesteau cum se descurca ei la o carciuma aflata la doi pasi de o scoala.

"La carciuma asta cere buletinul ca sa-ti dea?
- Nu...
- Deci nu te intreaba nimeni nimic? Iti da indiferent ce si cat ceri.
- Da. Nu te intreaba nimeni cati ani ai."

Iar in martie 2014, un elev de 13 ani ne-a aratat cum legea nu e respectata nici intr-un alt magazin.

"- Aveti vin din asta... alb?
- 8,5 lei.
- Dati-mi din ala."

Teoretic, cei care nu au implinit 18 ani nu au voie sa cumpere tigari si alcool.

''Copiii ii vad pe adulti cum beau la carciuma langa scoala, sunt tentati. Vom face sesizari catre primarii sa vedem cum se dau autorizatiile", a spus Marian Banu, purtator de cuv al ISMB.

Masura e binevenita in contextul in care tot mai multi adolescenti sunt dependenti.

Statatisticile arata ca peste 40% dintre adolescentii romani s-au intoxicat cu alcool cel putin o data. 32% dintre elevii de scoala generala si 52% dintre liceeni beau bere macar o data pe luna. Mai grav e unii dintre ei trec in scurt timp la urmatoarea etapa - consumul constant de alcool tare'.

Adevaratele masuri ar trebui luate insa doar de parinti, singurii in masura sa explice minorilor ca nu este bine ce fac.

Tags: alcool, minori, legi,

VIDEO PROTVPLUS.RO