Masurile absurde luate de scoli ii indeamna pe elevi la sedentarism. De ce sunt inchise vara terenurile de sport
Sedentari si dependenti de calcultator, copiii din ziua de astazi nu au unde sa faca miscare si daca ar vrea. Terenurile de sport care apartin de scoli sunt tinute sub lacat in perioada vacantelor.
Situatia este considerata revoltatoare de parinti, mai ales ca de ea profita multi investitori privati, care au deschis in apropierea institutiilor de invatamant terenuri cu acces contra-cost.
In scolile din Brasov invata peste 40.000 de elevi. In oras sunt insa prea putine locuri de joaca, iar cei mai multi nu au unde sa isi petreaca activ timpul liber. Terenurile de sport care apartin de institutiile de invatamant au, in general, lacat pe porti.
"Ar fi bine sa fie deschis din punctul meu de vedere pentru ca ar fi o ocazie pentru mai multi copii sa se imbunatateasca la respectivul sport, la baschet", spune un parinte.
"Ne aflam in Racadau, este un cartier cu peste 4000 de elevi, un cartier care nu are niciun teren de sport, copii nu au unde sa joace fotbal, nu au unde sa joace baschet", mai spune Codrut Bucur.
In speranta ca o sa schimbe situatia, o asociatie din oras a inceput sa stranga semnaturi ca sa determine consiliul local sa tina permanent deschise terenurile de sport ale scolilor.
Singurele terenuri accesibile publicului au ramas deschise din pura intamplare. De pilda, la o scoala directoarea ne-a marturisit ca nu a gasit deocamdata o solutie sa securizeze curtea scolii, dar o va face in curand, ca sa preintampine orice fel de incidente neplacute.
De situatie profita micii intreprinzatori care au infiintat terenuri de fotbal private, doar ca pentru o singura ora doritorii trebuie sa plateasca intre 150 si 180 de lei. In loc sa rezolve situatia, reprezentantii primariei si cei ai inspectoratului scolar isi paseaza problema.
Sorin Toarcea, purtator de cuvant Primaria Brasov: "Este o hotarare a fiecarei unitati de invatamant in parte, poate fi o idee buna, atata timp cat ne asiguram ca acolo vor fi doar copii care se vor juca, ca exista conditii de siguranta."
Ion Negrila, inspector general ISJ Brasov: "Din punctul nostru de vedere, nu este nicun fel de problema ca dansii sa hotarasca sa deschida portile scolilor si copiii sa intre sa se joace, dar pot sa impuna niste reguli stricte prin care sa elimine posibilitatea accidentarilor."
La Iasi, in schimb, mai multi consilieri locali au cerut Primariei sa tina terenurile scolilor deschise pana la ora 22:00. Deocamdata e doar o idee.
Razvan Timoficiuc, consilier local: "Copiii se joaca pe tapsan sau printre blocuri, iar terenurile de sport ar putea fi folosite pentru un spatiu adecvat, unde sa se joace. Din pacate, din lipsa asumarii a ISJ-ului, avem aceasta problema."
La Cluj, in schimb, directorii scolilor au fost obligati sa le asigure copiilor locuri de joaca in vacante si la sfarsit de saptamana.