Masura legala prin care medicii romani de la stat ar putea ajunge la venituri de 6000 de lei/luna

Dată publicare: 31-07-2013 19:58
Dată actualizare: 03-08-2013 06:45


Consultatiile in graba, alergatura intre cabinetul de stat si cel privat si un diagnostic aruncat la repezeala pe hol ar putea deveni istorie in medicina romaneasca.

Pe viitor, doctorii din spitalele publice ar putea ingriji si opera bolnavi in regim privat. Evident numai dupa terminarea programului de 7 ore si cu precizarea ca banii achitati de pacient sa fie impartiti intre medic, echipa lui si institutia sanitara. Masurile fac parte din viitoarea lege a salarizarii doctorilor, in functie de performanta lor.

Pentru ca pacientii sa nu mai stea degeaba pe la usi, in timp ce medicii acorda consultatii la privat, cei din Ministerul Sanatatii vin cu o solutie: acceptarea asistentei medicale private si in spitalele de stat.

Si iata cum: "Medicul sta 7 ore la spitalul public, peste programul de lucru poti sa ii acorzi servicii medicale private in propriul spital", a anuntat ministrul Sanatatii.

Pentru asta fiecare spital ar trebui sa puna la dispozitie, pe fiecare sectie, si paturi private. Numarul acestora nu va depasi 20% din totalul paturilor. Asta inseamna ca intr-un spital mare de urgenta, din 1000 de paturi, 200 pot fi contracost.

Tarifele care in proiectul initial ajungeau la 1500 de lei pentru o internare si cate 150 de lei pentru fiecare consultatie, vor fi incasate de spital si impartite dupa cum urmeaza: 60% medic 30% echipa medicala, 10% spitalul.

Proiectul e menit sa completeze veniturile medicilor si sa descurajeze spaga din sanatate. De exemplu, un medic primar care castiga 2000 de lei, prin noua lege ar putea ajunge si la 6000 de lei lunar.

Cel mai probabil, intr-un astfel de regim public - privat vor fi rezolvate cazurile care nu sunt grave. Urgentele ramin in continuare gratuite. de anul viitor, timp de un semestru sa va testa sistemul in 12 spitale din toata tara.

Tags: cabinete, medici,


VIDEO PROTVPLUS.RO