Un senator a ajuns la concluzia ca, pe burta goala, randamentul romanilor la munca scade.

Din acest motiv, parlamentarul a scris o lege prin care firmele private si institutiile publice ar putea fi obligate sa le asigure angajatilor o masa calda in fiecare zi. Patronatele se opun categoric unei asemenea propuneri si il acuza pe initiator de populism.

Senatorul UNPR Constantin Popa sustine ca a vazut multi oameni, unii chiar foarte tineri, care s-au imbolnavit din cauza ca nu au primit o ciorba sau o mancare calda la pranz. De acum, vrea ca patronii sa isi hraneasca angajatii.

Constantin Popa, senator UNPR: "La opt milioane cat ia un om cu salariul minim, in mana, imaginati-va cat ar insemna o masa calda."

In opinia parlamentarului, companiile private sau institutiile statului fie isi vor face bucatarie proprie, fie vor incheia contracte cu firmele care livreaza mancarea la domiciliu. Valoarea mancarii va fi scazuta din profitul comaniei respective. Deocamdata, domnul senator nu are mare sustinere printre colegii parlamentari, cu atat mai putin printre patroni.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: "Daca e intrecere socialista la propuneri, putem propune si noi ca firmele sa dea costume la barbati si o rochie la femei, in fiecare an, sa le dea si la copii sa aiba si ea. Deci e foarte simplu sa faci propuneri de genul asta in care nu ai niciun fel de evaluare".

Meniul de la pranz, in opinia senatorului Popa, ar trebui sa fie de 15 lei pe zi. Tanand cond ca in Romania sunt 4,6 milioane de angajati, masa de pranz platita de stat si de patronate ar fi de aproximativ 69 de milioane de lei, adica peste 15 milioane de euro intr-o singura zi. Cei vizati au parerile impartite.

Barbat: "Nu-s de acord, nu! Sa se dea salarii la oameni ca sa poata trai si sa poata sa isi plateasca. Pot sa ma duc la restaurant, pot sa ma duc oriunde."

Barbat: "Daca e din banii firmei, e ok.
Reporter: Si ce ati vrea sa mancati la pranz?
Barbat: O mancare calda. Nu am preferinta, dar sa fie calda. Nici carnea nu e importanta, legume multe sa aiba".

Femeie: "Ar fi bine, dar nu cred ca la noi se va intampla asta.
Reporter: De ce?
Femeie: Pentru ca asa sunt. Banii sunt calculati si la stat si la privat, in asa fel incat sa nu iti dea."

Initiativa senatorului urmeaza sa fie dezbatuta si votata in Parlament.