Firmele cu capital strain din Romania, productivitate de 3 ori mai mare fata de cele detinute de romani. Datele BNR
Firmele cu capital strain din Romania au o productivitate de trei ori mai mare fata de cele detinute de romani.
Si asta nu doar pentru ca sunt mai bine organizate, ci si pentru ca strainii s-au orientat catre domeniile cele mai rentabile, adica industrie, utilitati si imobiliare. Datele apar intr-un studiu publicat de Banca Nationala.
Romania a ajuns la 600.000 de firme active. Pot parea multe, dar de fapt avem cele mai putine la mia de locuitori din toata Uniunea Europeana, doar 22, in timp ce media in rest este de 43.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In plus, firmele din Romania sunt mai mici decat cele din afara. In medie, fiecare produce anual 126.000 euro, in timp ce la nivelul UE inregistreaza cam 300.000 de euro.
Este insa adevarat ca societatile cu capital strain de la noi sunt mult mai mari. Desi reprezinta doar 8% din numarul total (545+50=595) au peste un sfert din numarul total de salariati (26/60) si realizeaza peste 40% din cifra de afaceri totala din economie. (43/49)
Aceste companii au si o productivitate a muncii mult mai mare, de peste 250.000 de lei pe salariat anual, fata de numai 70.000 de lei in cazul celor cu capital romanesc.
Si pentru ca productivitatea este atat de mare, ponderea salariilor in cheltuielile firmelor straine este mult mai mica: 18 lei la fiecare 100 de lei valoare adaugata, fata de 30 de lei in cazul firmelor romanesti.
Strainii s-au orientat spre domeniile cele mai rentabile din Romania. Daca vorbim despre valoarea activelor, adica a masinilor, echipamentelor si constructiilor, firmele cu capital strain detin intre 55% din activele din sectorul utilitatilor si peste 90% in cazul industriei extractive, in special petroliere.