Masa de Crăciun va costa mai mult. Prețurile au crescut cu 20% la unele alimente
Pregătiţi-vă sufleteşte. Anul acesta masa îndestulată de Crăciun va fi un efort financiar serios, pentru cele mai multe familii din România. Deja, faţă de decembrie 2016 avem preţuri cu 20% mai mari, la unele alimente.
Iar prognozele merg în aceeaşi direcţie, pentru următoarele săptămâni. Mai ales că, în fiecare an, comercianţii profită de cererea mare de carne de porc, ouă şi citrice din preajma sărbătorilor.
Românii citesc tot mai îngrijoraţi veştile dure de pe etichete şi ştiu din experienţa anilor trecuţi că apropierea sărbătorilor se traduce în alte şi alte scumpiri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Mâncăm sarmale mai puţine, ca să ajungem la acelaşi preţ! Sau mai mici... din ce în ce mai mici. Preţul cărnii creşte, o să mâncăm numai frunză!”, spune o doamnă.
Vedeta meselor de Crăciun şi sursa tobelor şi a piftiilor din tradiţia noastră îşi vinde carnea cu peste 5% mai scump faţă de luna decembrie a anului trecut. Dar cum tot de "obiceiul locului" ţin scumpirile dinainte de sărbători, la alimente unde cererea e oricum mare, ne putem aştepta în următoarea lună şi jumătate la încă un plus de până la 10% la carnea şi preparatele din porc.
Schimbarea s-a tranşat deja şi la ţărani, deşi cresc porcii în curte şi nu pot da vina pe costuri mai mari la carburanţi. Anul trecut, preţul animalului în viu era 8 lei kilogramul. Anul acesta, pleacă de la 10 lei.
O doamnă a apucat deja să-şi invite familia de sărbători iar acum încearcă să economisească bani pentru acele zile teoretic fericite. Gospodina încă n-a remarcat că ouăle au crescut spectaculos la preţ.
”Erau înainte 13, 12, 11... acuma 20 lei! Nu ştiu ce le-au făcut!”
Şi pe fructe dăm cu 13% mai mult, faţă de sfârşitul lui 2016. Inclusiv pe cele de import, care teoretic intra în ţară, în noiembrie, cu cel mai mic preţ din an.
Citricele s-au scumpit cel mai mult. Acum, cel mai mic preţ la raft pentru un kilogram de portocale este 4 lei 50. Adică dăm cu un leu mai mult, la fiecare kg.
Scumpiri au suferit şi legumele, brânza şi laptele de vacă. În final, ne alinăm cu ideea că dacă nu putem pune ce vrem pe masa măcar putem avea grijă aşa cum trebuie de suflet.