Creșteri de prețuri generalizate pentru următorii 4 ani. Scumpirile resimțite puternic de români

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai mare scumpire din ultimii cinci ani a avut loc luna trecută. Datele Institutului Național de Statistica arată că prețurile au crescut în octombrie cel mai mult din 2013 încoace.

Practic, din cele peste 100 de produse și servicii din coșul de consum luat în calcul, doar 9 nu s-au majorat. Cele mai mari scumpiri sunt la curent, legume, fructe, ouă și carburanți.

Banca Națională a anunțat și ea vineri un curs valutar
care bate recordul ultimilor 5 an: avem cel mai scump euro de la suspendarea președintelui Traian Băsescu din 2012. Iar veștile proaste nu se opresc aici: tot BNR prevede creșteri de prețuri de-acum înainte, pentru cel puțin patru ani.

Românii resimt deja puternic scumpirile. Și e doar începutul. Cei care au avut anul acesta creșteri de venituri, susțin că banii în plus s-au evaporat, odată cu cheltuielile mai mari.

Reporter: V-a crescut pensia în ultimul an?
Pensionară: Da, în ianuarie aia 5% care era să zic acu o prostie...
Reporter: Și ce faceți cu ei? Ați reusti să puneți de-o parte ceva?
Pensionară: Glumiți cred. Să pui de-o parte? Nici nu ajung. Oricum acoperim prețurile astea așa de mari, nu, e bătaie de joc. Dar asta e sunt ai noștri, noi i-am ales.

Reporter: Spuneți-ne dacă în ultimul an v-au crescut veniturile.
Șofer: Nu, au scăzut
Reporter: Pe ce cheltuiți banii pe care-i câștigați?
Șofer: Păi pe impozite, mâncare, combustibil, întreținere, utilități, tot ce există.

În ultimii 5 ani creșterile de prețuri au fost modeste, ba chiar în grafic vedem cum în perioada ultimilor doi trei ani au fost scăderi ale acestora. Numai că în ultimele luni a repornit inflația, adică avem din nou scumpiri. În octombrie am avut o rată anuală de 2,3%, pe românește asta înseamnă cea mai mare creștere de prețuri de la o lună la alta din ultimii 5 ani. Cu 10 lei nu mai cumpărăm 10 pâini, ca anul trecut, ci doar 7, asta înseamnă devalorizarea produsă de această inflație.

Ce s-a scumpit? Exact ce spuneau și oamenii pe care i-ați văzut mai devreme: cel mai mult Legumele-7,6%, apoi Curentul cu aproape 7 procente. Ouăle 6,6% Frunctele, Cartofii cu peste 5 procente, Untul și Combustibilii - 3,4% în plus. Motorina plus curentul vor crea de-acum încolo scumpiri în lanț pentru că oricine produce ceva folosește electricitate și are nevoie de transport. Din ce cauză au apărut aceste scumpiri, au fost decise politic prin acciza la carburanți, majorările de salarii și creșterile de tarife reglementate la gaze și curent.

Citește și
Oameni pe strada
Șeful Finanțelor e mulțumit de felul în care Fiscul colectează TVA în România, statul cu cea mai mare evaziune pe TVA din UE

Cele mai mari scumpiri abia de-acum se vor resimți, potrivit Băncii Naționale. Guvernatorul a tras adânc aer în piept înainte să ne anunțe.

Mugur Isărescu:" Noua prognoză e vorba de rată inflației pe bază indicelui prețurilor de consum arată o creștere mai accentuată comparativ cu proiecția anterioară, char o depășire a țintei, a intervalului de 4% undeva în primăvara anului viitor"

Pentru că avem consum bazat pe foarte multe importuri, se anunța scumpiri majore și din cauza cursului de schimb. Acesta a doborât un nou record al ultimilor 5 ani și un euro costă 4,63 de lei. Nu a mai fost atât de sus, din august 2012, de la criză declanșată de suspendarea președintelui Băsescu.

Atât BNR cât și Comisia Națională de Prognoză estimează creșteri de prețuri generalizate pentru următorii 4 ani.

Articol recomandat de sport.ro
Iubita lui Dele Alli a atras toate privirile la meciul lui Como
Iubita lui Dele Alli a atras toate privirile la meciul lui Como
Citește și...
Euro creşte la aproape 4,64 lei. Moneda naţională, aproape de cel mai slab curs din istorie
Euro creşte la aproape 4,64 lei. Moneda naţională, aproape de cel mai slab curs din istorie

Leul nu a mai fost atât de slab din 3 august 2012, când Banca Naţională anunţa un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro, maximul istoric atins de moneda europeană.

Recomandări
Generalul Bălăceanu: După 3 ani de război, România nu are încă o lege aprobată pentru pregătirea populației în apărare
Generalul Bălăceanu: După 3 ani de război, România nu are încă o lege aprobată pentru pregătirea populației în apărare

Generalul în revervă Virgil Bălăceanu afirmă, în legătură cu deficitul de adăposturi civile, că în România nu se abordează nici măcar ca studiu de caz problematica apărării teritoriale.

Marcel Ciolacu: Doi emisari români vor discuta despre ridicarea vizelor chiar acasă la Donald Trump
Marcel Ciolacu: Doi emisari români vor discuta despre ridicarea vizelor chiar acasă la Donald Trump

Doi trimişi speciali ai prim-ministrului, respectiv ai Guvernului, se află în Statele Unite ale Americii, unde urmează să poarte discuţii cu reprezentanţi ai Administraţiei Trump, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Analiză Financial Times: Apropierea SUA de Rusia zdruncină politica din Europa Centrală și de Est. Cazul României
Analiză Financial Times: Apropierea SUA de Rusia zdruncină politica din Europa Centrală și de Est. Cazul României

Președintele SUA, Donald Trump, influențează puternic țările de pe întreg flancul estic al NATO, în timp ce negociază alături de Vladimir Putin pentru încheierea războiului din Ucraina, scrie Financial Times într-o analiză.