Marsul a 25.000 de elevi impotriva drogurilor. Imaginile surprinse in 4 orase din Romania
In "Saptamana Altfel", in mai multe orase din tara au avut loc marsuri de protest, ale elevilor, care vor sa le atraga atentia tuturor cat de nocive sunt drogurile.
In fiecare zi, o viata de adolescent, este strivita de iadul drogurilor, care incepe, cu o simpla tentatie.
In Bucuresti, Timisoara si Sibiu, 25 de mii de tineri au iesit joi pe strada si au purtat masti de clowni tristi, un simbol pentru cruzimea traficantilor si destinele distruse ale victimelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform unor statistici facute de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Timisoara se situeaza pe locul patru in Romania, in randul consumatorilor de substante etnobotanice. Tocmai de aceea 1000 de elevi au iesit pe strada pentru a atrage atentia asupra acestei drame.
Absenta parintilor, anturajul sau micile probleme pe care le intampina in drumul lor catre maturitate ii determina pe cei mai multi dintre adolescenti sa clacheze. Consecintele sunt sumbre.
Unul dintre tinerii din Timisoara caruia drogurile i-au schimbat viata este si Gabriel. Are 14 ani si a disparut de acasa de aproape doua saptamani. Problemele au inceput sa apara cu cateva luni in urma cand mama lui a simtit ca ceva nu e in regula. Vestea ca fiul ei a intrat intr-un anturaj dubios si consuma droguri a venit ca un blestem.
"Eu cand am aflat, probabil ca am aflat mai tarziu. Am stat de vorba, i-a facut analize si mi-a spus ca trebuie sa constientizeze el singur. Am fost si la nenumarati psihologi. Am scapat lucrurile de sub control. Fuma tigari etnobotanice", spune aceasta.
Pare greu de crezut, dar dependenta de droguri poate schimba viata unei familii peste noapte intr-un cosmar.
Uneori, fara sfarsit.
Un semnal de alarma asupra acestui fenomen cumplit trag si personajele Sara si Cristi din productia "Pariu cu viata" de la PRO TV.
Interpretii lor, Sore si Rapha, spun ca mesajul serialului este gandit de producatori si de scenaristi pentru a atrage atentia tinerilor asupra riscurilor si efectelor negative ale consumului de etnobotanice.
"Ma bucur foarte mult ca am ocazia sa intepretez un rol cu caracter educativ, tocmai pentru a le transmite celor
de acasa ca nu e bine sa se atinga de etnobotanice, ca nu reprezinta o solutie", spune Sore.
"Am invatat ca un pas gresit te poate aduce chiar in situatia de a muri, pana la urma. Si o sa vedeti asta in episodul urmator din Pariu cu viata", a declarat Rapha.
Potrivit unui studiu al Agentiei Nationale Antidrog pentru anul 2011, consumul de substante halucinogene in randul tinerilor s-a dublat sau chiar triplat fata de anii precedenti.