Marile firme, dispuse sa plateasca ca sa poata angaja tineri calificati. Solutiile gasite de Renault si Arcelor Mittal
Marii angajatori sunt dispusi sa dea bani seriosi ca sa poata angaja tineri calificati. Situatia este insa complicata, dupa declinul scolilor profesionale din ultimele doua decenii.
In acest context, un raport al Institutului pentru Calitatea Vietii, realizat pentru Programul "Romania Meseriasa", vine si cu niste solutii.
Uzina Dacia are o lunga colaborare cu Liceul tehnologic din Colibasi.
Andrei Dina, Renault Romania: "In fiecare an luam elevi de acolo pe care ii formam la noi, le oferim burse de practica conform programei scolare, intre 10 si 12 saptamani."
Cei de la Combinatul siderurgic din Galati folosesc o metoda mai radicala: si-au infiintat propria scoala de ucenici.
Bogdan Liviu, Arcelor Mittal: "Noi luam absolventi din invatamantul profesional si tehnic, bineinteles prin recrutare si 18 luni ii scolim la locul de munca, au calitatea de angajat."
Insa putini tineri ajung sa se si angajeze acolo unde fac practica.
Cristian Cristea, City Grill: "Dintr-un total de 70 de copii din an terminal am angajat la noi 10 sau 1. O parte dintre ei eu placat in alte restaurante, cu un alt specific, o parte au plecat in strainatate."
Problema este ca multi dintre cei care termina scoala nu fac fata, odata angajati.
Andrei Dina, Renault Romania: "Uneori au oarecare probleme de integrare in campul muncii, relationare cu colegii, etica muncii, chestii de genul asta, dar se rezolva."
Bogdan Liviu, Arcelor Mittal: "Copii astia nu pot comunica foarte clar."
Nici pregatirea nu este perfecta...
Gabriela Petre Ciobanu, director Centrul National Invatamant Profesional si Tehnic: "Resursa umana care se gaseste in invatamantul profesional si tehnic este din ce in ce mai aproape de pensie, nu reusim sa atragem tineri."
Claudia Petrescu, sociolog la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii: "Cat de mult evolueaza tehnologia de la un la altul, nu vorbim in ani de zile. Cadrele acelea nu fac formare profesionala, ca nu au unde si nu au cum."
De aceea, profesorii din scolile profesionale ar trebui la randul lor sa faca practica in fabrici, spun specialistii.