Marea lupta pentru reintegrare a copiilor care au invatat pana acum unde au muncit parintii. Ce se intampla cand ajung acasa
Invatamantul romanesc se confrunta cu un nou fenomen. Mii de copii care au invatat ani la rand in strainatate, pentru ca acolo lucrau parintii, revin in valuri acasa, dupa ce ai lor si-au pierdut locurile de munca.
Din pacate, fetitele si baietii trec printr-o perioada dificila si se adapteaza cu greu intr-o lume cu alte reguli.
Daniela a fost in Italia, unde timp de 5 ani a stat alaturi de parinti. Acum copila s-a intors in Romania numai cu bunica. Mutarea si dorul de ai ei o tulbura teribil si, mai ceva ca un om mare, cauta forta ca "sa ia viata de la capat".
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Reporter: Cand ai aflat ca trebuie sa pleci de acolo, ce ai spus?
Daniela: M-am cam bucurat sa spun asa, dar imi era totusi frica.
Reporter: De ce?
Daniela: Ca am luat viata de la capat si imi era frica.
"Se simte trista... si eu atunci o intreb si eu deja imi dau seama cand zice... mi-e dor de mama, atunci incerc sa-i intru in voie si-i explic ca o sa vina ziua cand o sa se retraga de tot...", spune bunica fetei, Eugenia Aignatoaie.
Din cauza crizei financiare, in Italia multi romani au ramas fara slujbe. In Spania, in schimb, taxele scolare tot mai mari ii obliga sa-si trimita copiii inapoi acasa. Pentru cei mici, esecul parintilor se traduce in grave probleme emotionale, dar si de relationare. Copiii sunt infricosati si au un randament scazut la scoala.
"Ramanand fara serviciu, au incercat sa-si gaseasca un alt loc de munca in tara respectiva traind din economii, negasindu-si fie s-au dus spre tarile nordice, Suedia, Danemarca, fie au ales sa-si trimita copiii sau sa vina alaturi de ei in tara", spune Catalin Luca, directorul Asociatiei Alternative Sociale.
In fata acestor probleme, autoritatile resimt lipsa unor programe speciale. O statistica a Ministerului Educatiei arata ca in anul 2014 aproximativ 7.500 de copii romani au solicitat echivalarea studiilor preuniversitare efectuate în strainatate.
"Sistemul scolar incearca sa se adapteze din mers, sigur, mai are multe de facut. E momentul sa se creeze structuri care tin de organizatia scolara, care sa faciliteze adaptarea acestor copii", spune Manuela Vlasie, Centrul de Resurse si Asistenta Educativa Iasi.
Specialistii sunt de parere ca anumite clase de limba romana pentru incepatori i-ar putea ajuta pe acesti copiii sa se integreze mai usor. In plus, profesorii ar trebui instruiti de psihologi ca sa stie cum sa se poarte cu ei.