A început goana după locurile din căminele studențești. Sumele cu care se vând pe piața neagră

×
Codul embed a fost copiat

Studenții se întorc săptămâna viitoare la cursuri, însă prea puțini vor avea o cameră la cămin. La Iaşi, de pildă, sunt 50.000 de cereri şi doar 18.000 de locuri în campus.

Aici, dar şi în alte oraşe, universităţile împart căminele, dar chiar şi aşa rămân studenţi pe afară. De obicei, aceştia stau mai mulţi cu chirie.

Universitatea de Vest din Timişoara are 3.000 de locuri de cazare în căminele proprii şi 4.000 de cereri, aşa că a încheiat un parteneriat cu o altă universitate din oraş, ca să împartă camerele. Unii studenţi care au deja locuri încalca legea şi le vând pe internet.

Vlad Petcu, director general adjunct Universitatea de Vest: 
"Până acum, persoanele care vindeau locul în cămin erau exmatriculate și evacuate din cămin. Din acest an, nu vor mai putea primi cămin niciodată în locurile de la Universitatea de Vest."

În Timişoara, studenţii plătesc între 100 şi 200 de lei pe lună pentru cămin. Pe piaţa neagră, preţul urcă până la 300 euro.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

La Universitatea Tehnică din Cluj, o cameră în cămin costă între 155 şi 220 de lei. Sunt 5.000 de locuri şi peste 9.000 de doritori.

"Chiriile sunt foarte scumpe, cam 180 de euro pe persoană şi mi se pare scump”, spun studenții.

Mirela Botan, purtător de cuvânt Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: "Nu avem nicio cameră nemodernizată, beneficiază de internet gratuit, oficii cu plite electrice şi mobilier nou."

La nivelul Clujului sunt aproximativ 12.000 de locuri în toate căminele. Anual, 40.000 de tineri rămân pe din afară. Mulţi pun bani împreună şi închiriază o locuinţă. În medie, pentru un apartament cu 2 camere, preţurile pornesc de la 350 de euro şi urcă până la 600.

Stelian Popescu, agent imobiliar: ”Prin prisma cererii, se justifică, nu și dacă ne raportăm la veniturile care sunt în Cluj. E o provocare pentru persoanele cu venituri medii, cu atât mai mult dacă vin din afară Clujului."

La Iaşi, sunt peste 50.000 de studenţi în cele 5 universităţi de stat şi în jur de 18.000 de locuri în cămine.

"Din păcate, nu am prins loc în primul tur. Ca şi soluţie ar fi gazda sau ajutorul din altă parte. Pe gazdă aș putea să plătesc 200 de euro lunar, destul de mult în comparaţie cu serviciile studenţeşti", spune un student.

Mihaela Timofte, şef Serviciul Facilităţi Studenţeşti UMF Iaşi: "Căminul E1 e închis pentru reparaţii, ceea ce duce la un deficit de 300 de locuri. Din experianta anilor trecuţi, vor prinde locuri de cazare la recazare."

Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” are un campus cu 8.000 de locuri. 500 dintre ele sunt puse la dispoziţia studenţilor care vin de la alte facultăţi.

Bogdan Budeanu, şef Direcţia Servicii Studenţeşti Politehnică Iaşi: "Se pot înscrie online şi în ordinea în care s-au înscris vor primi cazare. Toate pentru a eficientiza procesul de cazare, pentru a nu plăti o chirie."

O garsonieră se închiriază cu 200 de euro la Iaşi, iar un apartament de 3 sau 4 camere se închiriază şi cu 700 de euro.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Studenții din anul I au luat cu asalt căminele,
Studenții din anul I au luat cu asalt căminele, "înarmați" cu zacuscă și dulceață

Luni începe anul universitar şi sute de studenţi, majoritatea boboci, au aglomerat încă de vineri căminele.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.