Maraton international pentru combaterea saraciei globale. Patru echipe din Romania au alergat pentru o lume mai buna
50.000 de copii din 70 de tari, printre care si Romania, au alergat, vineri, pentru a atrage atentia lumii intregi asupra faptului ca, desi suntem in 2014, saracia continua sa ia vieti nevinovate
Cifrele sunt alarmante - la fiecare 5 ore, numai la noi in tara, un copil de sub un an moare.
Copii din Nigeria, Anglia, Canada sau Rusia au alergat vineri in cadrul "Zilei Mondiale pentru eradicarea saraciei". Maratonul a inceput la ora 10 a fiecarei tari, iar castigatori au fost cei din Londra, reusind sa parcurga 42 km in doar 1 ora si 49 minute.
Patru echipe din Romania, a cate 144 de fetite si baieti, au alergat necontenit timp de 2 ore si 3 minute, reusind sa obtina locul 17.
Sustinerea a venit si din partea capitanilor de echipa. Andi Moisescu, Amalia Nastase, Monica Rosu si Diana Oprea le-au inmanat primii stafeta.
"Sunt copii care traiesc intr-o saracie crunta si in continuare sunt copii al caror drept al educatiei nu e respectat", a spus Andi Moisescu, presedinte Salvati Copiii.
"Pot sa ajunga cineva, daca isi doresc, asa ca in fiecare an sunt alaturi de ei", a spus Monica Rosu, fosta campioana olimpica la gimnastica.
In Romania, 30% din populatie traieste cu mai putin de 17 lei pe zi.
"In continuare, foarte multi copii mor din cauze care ar putea fi prevenite", a spus Gabriela Alecsandrescu, Salvati Copiii.
La finalul cursei, echipa portocalie a fost declarata castigatoare. Dincolo de zambetele acestor pusti dornici sa ajute, se afla cele pline de tristete ale celor care traiesc in conditii groaznice.
Din cele 27 de milioane de copii afectati de saracie din Europa, X milioane sunt numai in Romania, noi fiind pe primul loc. Imediat dupa noi se afla Bulgaria cu X milioane copii, urmata de Ungaria, cu x mil, Letonia cu x si Grecia cu X.
Cel mai bine la acest capitol se situeaza Finlanda, cu doar x copii, de patru ori mai putini decat in tara noastra.
Saracia afecteaza direct si rata mortalitatii in cazul bebelusilor, cele mai multe cazuri de deces fiind in Romania. Acest fenomen face ca 85 din 1.000 de prunci sa moara inainte de a implini varsta de un an.