Manualul publicat pentru prima dată în istorie de Ministerul Educației. ”O prostie şi o neruşinare”
După scandalul greşelilor din manualele de clasa a 6-a, tipărite de editura unică, de stat, Ministerul Educaţiei va publica pentru prima dată în istorie un manual de erate.
De data aceasta, însă, este vorba despre 100 de pagini de greşeli găsite în manualele de clasa a 5-a, realizate de alte edituri din România. Ideea aparţine fostului ministru al educaţiei, Valentin Popa, care a dorit să arate astfel că nu doar manualele Editurii Didactice şi Pedagogice sunt slabe.
"Elevii sunt informaţi greşit: Fluviul Albastru se traduce Yangtze, nu Chang Jiang." Este una dintre greşelile găsite de specialiştii ministerului într-un manual de geografie.
Iar lista continuă cu cel de istorie: "începând cu secolul IV, înainte de Hristos, soldaţii erau soldaţi de meserie. Este o eroare gravă, fiindcă această realitate a fost creată în anul 106 înainte de Hristos. Autorii au comis o eroare de circa trei secole".
Manualul de erate se va intitula de fapt "Început de erată, clasa a V-a". Cartea nu va fi tipărită, ci va exista doar în varianta digitală. Ea va cuprinde 100 de pagini cu greşeli adunate din manualele de clasa a 5-a, de la toate editurile din România.
Cel care a avut această idee are, însă, probleme cu folosirea corectă a sensului cuvântului "erată".
Valentin Popa, fostul ministru al Educaţiei: "Ne-am dori cu toţii că aceste erate şi aceste manuale să fie din ce în ce mai bune şi sigur că experienţa din acest an este una benefică."
Cu siguranţă, nimeni nu şi-ar dori erate mai bune, ci manuale care să nu necesite o erată.
Iar demersul, continuă fostul ministru, este şi pentru a demonstra că nu numai Editura Didactică şi Pedagogică a publicat manuale cu greşeli.
Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: ”Scopul realizării acestei cărţi este de a atrage atenţia asupra faptului că avem, totuşi, un sistem deficitar în ceea ce priveşte realizarea manualelor şcolare. "
Unele greşeli semnalate în acest manual sunt însă contestate sau discutabile, cum inclusiv îndreptarul de erate le numeşte.
Liviu Papadima, prorectorul Universităţii Bucureşti şi Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Limba Română, crede că problema greşelilor din manuale este una falsă şi că, de fapt, cărţile şcolare nu corespund nevoilor elevilor.
Liviu Papadima, prorectorul Universităţii Bucureşti: "Iniţiativa Ministerului este, o spun răspicat, o prostie şi o neruşinare. Lumea se plânge că nu mai citeşte tineretul. Cum să citească, dacă noi nu le oferim nişte lucruri care să îi atragă pentru lectura. Am trăit situaţii dramatice, la clasa a-10-a, cu 40 de elevi, din care 3 puteau să citească cursiv."
Specialiştii fac legătura între conţinutul slab al manualelor şi preţul oferit de Ministerul Educaţiei, acum bugetul fiind în medie de nouă lei pentru un manual.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!