Directoarea editurii care a tipărit manuale cu greșeli grave, audiată la Parlament. Cum s-a apărat
Critici dure din partea deputaţilor pentru directoarea editurii didactice şi pedagogice, care a fost audiată miercuri la Parlament. Aceasta a fost chemată să dea explicaţii, după ce mai multe manuale au ajuns la elevi cu greşeli grave.
Doar cele de geografie vor fi retipărite, pe banii editurii, deşi au fost erori şi în altele. De exemplu, foile cu greşeli din manualul de matematică de clasa a 6-a măsoară împreună 7 metri, a demonstrat miercuri liberala Raluca Turcan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aşa a aşteptat-o deputata Raluca Turcan pe reprezentanta Editurii Didactice şi Pedagogice la comisia de învăţământ din Parlament. Cu o nouă serie de greşeli descoperite în manualele de matematică. Apoi, Mihaela Nistor a fost întrebată despre greşelile din cărţile de geografie.
Directoarea editurii a fost întrebată şi ce se va întâmpla cu celalalte manuale. De exemplu, în cel de biologie de clasa a 6-a, inima şi ficatul sunt poziţionate invers.
Însă directoarea a vrut să îi asigure pe parlamentari ca ea s-a străduit. ”Nu am dormit pentru a mă asigura că manualele au ajuns la timp.”
Şi, după principiul "să moară şi capra veciunului", reprezentanta editurii de stat a ţinut să precizeze că şi în manualele tipărite de edituri private, în anii trecuţi, s-au produs greşeli.
Dincolo de audieri în comisii, problemele din manualele de anul acesta, nu se mai sfârşesc. În cel de matematică de clasa întâi scrie că 12 este mai mare decât 16. Iar fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, spune că se poate - ”În baza numerică 10, 12 este mai mic decât 16. În altă bază numerică, 12 s-ar putea să fie mai mare ca 16, adică în baza 5.”
Liviu Pop pare să uite este că greşeala apare într-un manual de clasa întâi, unde copiii abia învaţă adunări simple.
Şi dacă tot vorbim despre clasa întâi, abecedarul a fost tipărit anul acesta într-o singură carte şi are acum 140 de pagini, iar elevii trebuie să care acest manual în spate tot anul.
Până acum, prima carte a elevului era tipărită în două părţi: jumătate semestrul 1 şi jumătate semestrul 2, ca să le fie mai uşor elevilor.
În total, Editura Didactică şi Pedagogică a tipărit 2,5 milioane de manuale. Ministerul Educaţiei a plătit peste 9 lei, în medie, pentru un manual.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!