Mamele au de ales intre 2 pachete de concedii pentru copil. Afla care sunt!
Guvernul a decis: viitoarele mame trebuie sa aleaga cat vor sa stea acasa si cati bani sa primeasca pentru concediul de crestere a copilului. Autoritatile au pregatit pentru ele doua oferte. Toate indemnizatiile se vor reduce, insa.
Dupa ce a decis luni ca mamele nu mai primesc indemnizatie decat un an de zile si pot sta un an in concediu fara plata pentru cresterea copilului, iata ca Guvernul vine cu o alta modificare, care se pare ca este finala, potrivit premierului Emil Boc.
Astfel, se acorda doua pachete optionale din care orice mama trebuie sa aleaga unul singur imediat dupa nastere, cand depune documentele pentru intrarea in concediu de crestere a copilului.
Optiunea 1
Concediu de 2 ani cu o indemnizatie de maximum 1.200 de lei si minimum 600 de lei.
Optiunea 2
Mamele vor putea sa stea acasa un an pe o indemnizatie intre 600 si 3.400 de lei. Isi pot prelungi concediul cu inca un an, dar fara a fi platite de la stat, sau pot reveni la lucru si vor primi pana cand copilul implineste 2 ani, suma de 500 de lei lunar, ca o incurajare de intoarcere la serviciu.
Valoarea indemnizatiilor va fi mai mica de la anul
Premierul a anuntat ca se va lua in calcul doar 75% din media veniturilor nete avute in ultimele 12 luni.
In prezent mamele primesc 85% din media veniturilor pe ultimul an, insa cuntumul a fost redus in luna iunie cu 15%, prin programul de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Stiti foarte bine ca a fost diminuat acest venit cu 15% si, proportional, inseamna 72,25% astazi. Noi am crescut la 75%, se vor recalcula si vom da ceva in plus la cei care sunt in plata astazi", a spus la randul sau ministrul muncii, Ioan Nelu Botis.
Parintii pot alege intre aceste doua pachete de concediu.
Mamele care au deja copii si sunt in plata indemnizatiei in prezent, nu sunt afectate de niciuna dintre aceste noi masuri, spun guvernantii.
Guvernul estimeaza ca 35-40% dintre viitoarele mame vor opta pentru concediu de un an
Restul vor alege concediul de doi ani, dar cu indemnizatie redusa la 1.200, conform ministrului Muncii, Ioan Botis.
Iar calculul este unul previzibil pentru ca din 200.000 de mame, cisrca 120.000 iau in prezent cuantumul minim, de 600 de lei pe luna.
El a precizat ca efortul bugetar calculat pentru ambele variante de concediu se ridica la circa 1,9 miliarde lei, cu o economie de aproximativ 100 de milioane lei.