Vrei, nu vrei, vei fi femeie de cariera! Guvernul iti da prima sa muncesti


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 04:37
Data publicarii: Marti 07 Decembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Desi concediul de crestere a copilului ramane de doi ani, statul va plati doar pentru unul si le promite mamelor o prima lunara daca se intorc la serviciu.

Romancele care nasc dupa 1 ianuarie vor primi indemnizatia de 85% din salariu doar pentru 12 luni, in loc de doi ani. Dupa aceasta perioada, mamele care vor sa stea acasa nu isi pierd painea, dar raman fara ajutorul de la stat.

Cornelia, de exemplu, nu este speriata, din moment ce oricum nu voia sa ramana in concediu mai mult de sase luni. Ea este femeie activa, cu un salariu bun. Nu sunt insa toate asa.

Pentru Andreea, gravida in 32 de saptamani, vestea a picat cum nu se poate mai prost. A pierdut trei sarcini pana acum si nici nu se gandeste sa se intoarca la serviciu mai devreme de doi ani.

De altfel, medicii sustin ca in primii doi ani de viata prezenta mamei este esentiala.

Propunerea Ministerului Muncii de reducere a concediului platit a plecat insa de la exemplele altor state. In Germania si Marea Britanie, de exemplu, concediul de maternitate platit este de doar 14 saptamani, iar in Franta, de 16.

Evident, in aceste tari statul vine cu alternativa creselor pentru parinti, in timp ce in Romania exista doar 275 de institutii, in toata tara, pentru toti copiii mai mici de trei ani.

In prezent, in Romania traiesc aproximativ 1 milion de copii pana in trei ani.

Regulile raman aceleasi pentru mamele care sunt ACUM in concediu maternal
Botis: sustin intoarcerea mamelor la munca, dupa un an de concediu maternal
VIDEO PROTVPLUS.RO