Mamele au cerut, in strada, concediu maternal platit timp de 2 ani
UPDATE: Protestul mamelor s-a incheiat. Dupa o discutie Boc-Botis-Ialomitianu-Bella, s-a hotarat discutarea si aprobarea ordonantei care reglementeaza concediul de crestere a copilului in sedinta de Guvern de astazi.
13:20 Proiectul ordonantei de urgenta prin care este reglementat sistemul concediului de crestere a copilului a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului, pentru a fi discutat si aprobat de catre ministri, au declarat agentiei Mediafax surse politice.
13:05 Protestul mamelor din Piata Victoriei s-a incheiat
12:30 Demisia lui Botis - o neintelegere
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a avut, la iesirea de la Comisia de munca a Camerei, o discutie telefonica tensionata cu un subaltern, caruia i-a cerut ca, daca nu rezolva o problema, sa vina cu demisia la ora 12.00.
Aceasta discutie, in care nu s-a inteles daca Botis a spus: "Daca pana la 12.00 nu e gata, vii cu demisia la 12.00" sau "Daca pana la 12.00 nu e gata, vin cu demisia la 12.00", a fost interpretata drept o amenintare a ministrului cu propria demisie, speculatie alimentata de faptul ca in timpul discutiilor privind legile cu impact social si pe fondul opozitiei UDMR acesta ar fi invocat posibilitatea demisiei sale.
Ministrii finantelor si muncii au discutat cu premierul despre indemnizatia de crestere a copilului.
Ialomitianu si Botis au fost convocati la Palatul Victoria de Emil Boc.
In cladirea Guvernului s-a aflat si liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.
Intre timp, gravide, cu bebelusii in brate sau in carucioare, zeci de mame au venit de la ora 11:00 in Piata Victoriei ca sa-si arate nemultumirea fata de recentele decizii ale Guvernului. Ele au cerut Executivului sa revina la plata a doi ani de concediu maternal.
11:00 Mamele au spus ca decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului este nedreapta.
Ordonanta de urgenta adoptata luni de Guvern reprezinta o lovitura pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au ramas insarcinate la sfarsitul lunii noiembrie, spun organizatorii protestului, reprezentantii Asociatiei "Mame pentru Mame".
Ce vor mamele
S-au adunat in fata Guvernului multe femei insarcinate, dar si mame cu bebelusi venite in Piata Victoriei din solidaritate fata de viitoarele mamici ca sa le ceara autoritatilor "sa nu se atinga" de perioada de acordare a indemnizatiei si de limitele acesteia.
In plus, ele vor ca dupa 1 ianuarie 2011 limita maxima a indemnizatiei sa revina la 4.000 de lei pe luna, asa cum Guvernul a promis in iulie, cand a decis diminuarea acesteia cu 15%.
Presedintele Asociatiei "Mame pentru Mame" a spus pentru Mediafax ca in cazul in care guvernantii trebuie sa ia neaparat asemenea masuri, sa le aplice peste noua luni, pentru ca femeile care au ramas deja insarcinate si si-au facut un plan financiar sa nu fie afectate de aceast act normativ.
Pichetul mamelor a avut autorizatie de la Primarie, pana la ora 13:00.
Ce vrea Guvernul
Premierul a anuntat luni ca perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei, modificari care nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali.
Limita minima a indemnizatiei va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei.
Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata si vor beneficia de o prima lunara de 500 de lei daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an in care pot opta pentru acest concediu neplatit.
In acest moment sunt 198.000 de mame aflate in concediu de crestere a copilului si care primesc indemnizatie de la stat.
Pichet al mamelor si la Cluj-Napoca
Peste 30 de mame cu copii in brate sau in carucioare si viitoare mame au protestat si in Piata Unirii din Cluj-Napoca.
Protestul a fost unul spontan, dupa ce au circulat pe internet diverse invitatii pentru a lua atitudine fata de masura Guvernului.
"Nu sunt de acord cu reducerea perioadei concediului maternal la un an. Ne-am facut planuri si nu ne permitem angajarea unei bone pentru ingrijirea copilului. Prin protestul acesta vrem sa ne solidarizam si de aici din Cluj cu alte mame din tara", a declarat una din participantele la protest.
Mamele au plecat apoi cu copiii in brate sau in carucioare intr-un mars prin centrul Clujului pana la Prefectura.
Mamele au protestat si in vara
Nu este pentru prima data cand mamele ies cu tot cu copii in strada. In luna iunie acestea au pichetat Palatul Victoria dupa anuntul ca de la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizatiei de maternitate se reducea cu 15%.
Mamele spuneau atunci ca reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului ar aduce la buget doar o suma echivalenta cu 0,02% din PIB - adica foarte putini bani - insa efectul asupra dezvoltarii copiilor va fi dezastruos.
Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: indemnizatii, mame, concediu maternal,
Dată publicare:
08-12-2010 00:00