Tarile din UE refuza sa creasca durata minima a concediului de maternitate

Oficialii UE au refuzat, luni, sa accepte propunerea Parlamentului European de crestere a perioadei minime a concediului de maternitate. In prezent, durata minima este de 14 saptamani.
Pe 20 octombrie, Parlamentul European a propus prelungirea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de saptamani si acordarea salariului intreg in aceasta perioada.
Conform EurActiv.com, oficialii care s-au adunat luni la Bruxelles au refuzat sa adopte aceasta initiativa.
„Majoritatea statelor membre considera ca Parlamentul a mers prea departe cu aceasta propunere de prelungire a concediului de maternitate la 20 de saptamani, cu o remuneratie de 100 % din salariu”, a declarat ministrul belgian al muncii, Joëlle Milquet, a carei tara asigura presedintia Uniunii Europene.
Multe state s-au declarat ingrijorate de consecintele financiare ale acestei propuneri ale Parlamentului.
Concediul de maternitate este altul decat cel pentru cresterea copilului
In Romania, mamicile au dreptul la un concediu de maternitate ( care se cheama, potrivit legii, concediu de sarcina si lauzie) de peste 16 saptamani, pe care si-l pot lua inainte si dupa nastere. Dupa aceasta perioada, mamele pot opta sa stea acasa pentru a creste copilul, timp de doi ani.
Potrivit legii pensiilor, femeile asigurate in sistemul de asigurari sociale au dreptul la o perioada de 126 de zile calendaristice de concediu pentru sarcina si lauzie, pe parcursul caruia se plateste o indemnizatie de maternitate in valoare de 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni lucrate. Indemnizatia se plateste din bugetul de asigurari sociale.
Legea prevede ca perioada de 126 de zile sa fie impartita in 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, dar cele doua concedii se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.