Maicuta data afara de la manastire pentru ca a refuzat sa dea cu sapa. Cum a ajuns sa traiasca in rulota la poarta lacasului

Dată publicare: 11-09-2015 13:03
Dată actualizare: 14-09-2015 07:08


Poveste impresionanta in judetul Neamt, unde o calugarita de 46 de ani isi duce traiul intr-o rulota, in fata manastirii de la care ar fi fost alungata.

Maicuta a slujit 11 ani la manastirea Braditel din Bodesti, dar a fost prigonita pentru ca, povesteste ea, nu s-a supus nedreptatilor. Traieste din mila enoriasilor si spune ca are tot dreptul sa stea la manastire si sa primeasca o chilie.

"Un pat mic de supravietuit vara merge, dar nu ai cum sa stai iarna in rulota. Mi-au dat mancare pe sub poarta maicile pana le-a prins si a zis ca le da afara si pe ele", povesteste maicuta.

Maica Sofronia a fost credincioasa manastirii Bradisel din Bodesti timp de 11 ani, pana in 1999, cand stareta a dat-o afara.

Maica Sofronia: "Eram la prasit cu Maica Economa si m-a pus sa prasesc dublu si m-am opus. Mi-a spus ca are relatii si ma da afara."

Au urmat 15 ani de pribegie in care maica si-a dus traiul in oras, unde din munca si mila oamenilor, a reusit sa cumpere o garsoniera intr-un camin de nefamilisti.

Nu a renuntat insa nicio clipa la haina manastireasca. In urma cu 4 luni, vechea stareta cu care se certase in trecut, a sunat-o si i-a spus ca regreta totul.

A ajutat-o sa se intoarca la manastire cu un document de la Mitropolie, prin care se preciza ca a fost exclusa pe nedrept. Actuala stareta i-a sugerat sa doneze insa manastirii garsoniera si masina pe care le detine, iar maicuta s-a opus si a fost din nou data afara.

"In masina asta am dormit 3 luni de zile in curtea manastirii. Rulota mi-a adus-o cineva de mila. Am stat la poarta manastirii, dupa ce mi-a scos masina cu tractorul din curtea manastirii",
mai spune maicuta.

Pana cand isi va face dreptate, maica Sofronia va ramane peste iarna in rulota, cat mai aproape de manastirea sufletului ei.


VIDEO PROTVPLUS.RO