Topul celor mai cautate facultati in 2016. Multe dintre ele au fost nevoite sa-si prelungeasca perioada de inscrieri
Absolventii care au iesit invingatori dupa examenul de Bacalaureat trec prin stresul admiterii la facultate. Pentru ca piata IT-ului este una dintre cele mai profitabile in ultimii ani, multi se indreapta catre facultatile de calculatoare.
In topul cautarilor intra si medicina, dar si studiile economice. In schimb, mai multe facultati din cadrul Universitatii Bucuresti au fost nevoite sa isi prelungeasca perioada de inscrieri. La Facultatea de Filosofie de exemplu, este 1 candidat pe loc. Dar la Limbi moderne aplicate, sunt 75 pe un loc.
Cele mai cautate facultati din cadrul Politehnicii sunt cea de Automatica si Calculatoare si cea de Electronica si Telecomunicatii. Aici ajung elevii de top de la mate-info, care trebuie sa treaca de un examen scris. In intreaga lume se cauta it-isti si ingineri in telecomunicatii.
George Iovitu, candidat la Facultatea de Automatica: "Vreau sa devin programator, imi place foarte mult. Intr-un domeniu de securitate chiar mi-ar placea mai mult. Ma gandesc in tara, daca nu peste hotare, la o firma de antivirus as vrea, securitatea unei banci."
Multi dintre absolventii acestor facultati lucreaza acum in Silicon Valley, cel mai mare centru tehnologic din lume.
Politehnica Bucuresti este de interes nu doar pentru absolventii de liceu romani, ci si pentru straini. Anul acesta, peste 2.000 de candidati provin din tari de pe intreg mapamondul.
Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii Bucuresti: "Din zona Magreb, nordul Africii, Tunisia, Maroc, dar nu numai. Sunt studenti din zona Orientului Mijlociu, dar si din Asia din ce in ce mai multi. Mare majoritate au plecat de la noi sa isi continue studiile sau s-au angajat in Statele Unite."
La ASE, cei mai multi candidati s-au inscris la Cibernetica, Informatica Economica si Business si Turism. 9 dintre cele 11 facultati ale ASE-ului ofera si studii in limba engleza. Iar academia se lauda ca absolventii ajung repede sa lucreze in marile companii.
Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE: "Absolventii isi gasesc loc pe piata, isi gasesc de lucru in domeniul in care au studiat, in primele 6 luni, 70% dintre absolventi."
Marius, de exemplu, tocmai a terminat economia si lucreaza intr-o banca - "Consilier client retail, practic vand produse bancare, credite, carduri."
La Agronomie, Medicina Veterinara ramane in topul inscrierilor. Dar absolventii sunt tentati si de alte specializari in agricultura, datorita fondurilor europene.
Sorin Campeanu, rectorul USAMV: "In ultima perioada, agricultura a contribuit foarte mult la produsul intern brut, noi nu avem aici doar programe din domeniul pur al agriculturii. Avem biotehnologie industriala, tehnologii farmaceutice, peisagistica."
La Universitatea Bucuresti, unele facultati sunt la extreme. Visatorii de altadata par sa fie pe cale de disparitie. Candva una dintre cele mai prestigioase facultati, acum, Filosofia, abia a intrunit 1 candidat pe loc. La fel se intampla si la Facultatea de Geologie. Asta in timp ce la Facultatea de limbi straine, specializarea limbi moderne aplicate, sunt 75 de candidati pe loc.