O companie romaneasca a lansat cea mai mare sonda de petrol produsa pana acum la noi in tara. Unde va ajunge "Elefantul Arab"
O companie romaneasca a lansat cea mai mare sonda de petrol produsa pana acum la noi in tara: Elefantul Arab.
Sute de asemenea utilaje vor impanzi deserturile Orientului Mijlociu, spune directorul fabricii. Este o revenire timida a industriei utilajelor petroliere de la noi.
Inainte de '89, inginerii nostri ridicau in Orientul Mijlociu rafinarii cu tehnologie romaneasca.. Acum lansarea unui nou model de sonda e motiv de bucurie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe vremuri, utilajele petroliere produse in Romania erau printre cele mai cautate din lume. Acum industria este in declin si incearca sa iasa din cand in cand la suprafata. Acesta este Elefantul Arab. Producatorul spune ca este cea mai mare sonda facuta vreodata in Romania, intr-un santier din Bucuresti. Si are capacitate de 1000 de barili pe zi, poate extrage titei de la 4 kilometri adancime si in curand va fi vanduta in Golful Perisc.
Inainte de revolutie, in vremurile ei de glorie, din fabrica romaneasca plecau cazane, sonde si alte utilaje peste tot in lume. Nicolae Calman are 80 de ani, din care 40 i-a petrecut in fabrica.
Nicolae Calman, fost angajat fabrica: "Am livrat in America de Sud, in Venezuela, in Brazilia, in Argentina, in America de Nord, am livrat in Vietnam, in Cuba, in Oricentul apropiat, in Orientul Mijlociu."
Acum societatea este in insolventa, cu datorii de zeci de milioane de euro si un patron in inchisoare. In hale mai lucreaza 500 de muncitori, in loc de peste 10.000. Directorul spera ca Elefantul Arab va fi la mare cautare in Golful Persic si va salva uzina.
Remus Vulpescu, director general fabrica: "1000 de barili pe petrol pe zi poate sa extraga dintr-un put tipic din zona Golfului Persic. Este un echipament care poate sa lucreze zeci de ani in conditiile din desert si cu un consum mic de energie electrica, pentru ca in zona golfului aceste aparate sunt alimentate cu generatoare."
Pretul unei astfel de sonde este de 170.000 de dolari.