Magistratii, trasi la raspundere pentru malpraxis?
2010 aduce vesti proaste pentru magistratii care abuzeaza de puterea lor. Ministerul Justitiei estimeaza ca in cateva luni judecatorii si procurorii vor putea fi pusi sa plateasca pentru erorile lor in anchete si procese.
Pentru cei prinsi cu ocaua mica, exista insa si o veste buna: prejudiciile ar putea fi acoperite tot din banii nostri, prin introducerea unor asigurari de malpraxis pentru magistrati.
Tribunalul Bucuresti a fost asaltat in ultimii ani de sute de romani care s-au plans ca au fost victime ale unor erori judicare. Desi putine, au inceput sa apare sentinte prin care acestora li se da dreptate, iar statul a fost obligat sa le plateasca despagubiri insemnate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In aceste conditii, Ministerul Finantelor avea obligatia sa ii identifice pe magistratii responsabili si sa ii puna la plata. Nu s-a deschis insa niciun proces, pentru ca judecatorii si procurorii sunt de fapt protejati dupa ce tot statul s-a obligat din 2004 sa le incheie polite de asigurare pentru risc profesional.
Aceste polite nu vor asigura doar despagubirile catre justitiabili, ci si eventualele daune suferite chiar de magistrati ca urmare a anchetelor facute de acestia.
In viitoarea lege sunt definite insa notiunile de rea credinta si grava neglijenta.
"Exista rea credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca, cu stiinta, normele de drept urmarind sau acceptand posibilitatea prejudicierii unei persoane" (Sursa: Proiectul CSM)
Asa cum, grava neglijenta se constata daca:
"Judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav si nescuzabil, normele de drept material sau procesual" (sursa: Proiectul CSM)
Mai ramane o singura problema de rezolvat. De unde luam bani pentru linistea magistratilor? Oare de la Finante?
"Daca ei vor accepta punctul nostru de vedere si ne vor prevedea in buget asemenea sume, putem discuta de o aplicare efectiva a dispozitiilor. Daca nu, vom avea o reglementare legislativa la inceputul anului si dupa o rectificare la mijlocul anului viitor putem discuta si despre o punere in practica", a declarat Alina Bica, secretar de stat la Ministerul Justitiei.
Ministerul Justitiei trebui sa afle si ce companie de asigurari ar putea fi interesata sa plateasca daune pentru erorile judecatorilor.