Romania paralela ce ramane inaccesibila propriilor cetateni. Cat de greu ajunge un om in carucior la o banca sau la un spital
Institutii fara rampe de acces, borduri prea inalte si mijloace de transport inaccesibile. Cu ele se lupta zilnic sute de mii de persoane cu dizabilitati.
Iar vina o poarta Autoritatea Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, care nu este in stare sa controleze situatia. Desi inca de la aderare, am promis ca vom respecta drepturile persoanelor aflate in scaun cu rotile, inca exista o puzderie de magazine, banci si policlinici care ignora legea. Pentru ca nu le sanctioneaza nimeni.
Fiecare iesire in oras e o adevarata aventura pentru Nicolae si Marius. Sunt nevoiti sa mearga pe sosea din cauza masinilor parcate pe trotuar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand vor sa revina pe trotuar se lovesc de borduri prea inalte. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in unele cazuri, culoarea verde tine prea putin. De pilda, in intersectia din fata Colegiului National Iulia Hasdeu este dificil chiar si pentru o persoana fara dizabilitati sa traverseze strada in doar 7 secunde.
De pe strada ne mutam in institutiile publice, unde chinul continua pentru ca nu sunt rampe de acces, asa cum se intampla la un magazin alimentar dar si la un laborator de analize.
Nici operatorii privatii, dar nici institutiile statului nu respecta legea. La Casa de Asigurari a Armatei, de asemenea fara rampa, abia dupa un sfert de ora de asteptat in frig a iesit un angajat sa stea de vorba cu Marius.
Dar ce pretentii sa avem de la altii daca nici institutiile subordonate Ministerului Muncii nu au fost dotate toate cu rampa. Cum este si cazul unei agentii locale pentru ocuparea fortei de munca Sector 4.
Vinovata este Autoritatea Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala. Cei 250 de inspectori, sunt platiti degeaba de stat. Controleaza cel mult 3 institutii din 10.
Adrian Toader, presedintele ANPIS: "Cam 30-40% din ce se intampla in Bucuresti este verificat. Restul, campania este continua, noi n-avem autoritatea sa-i inchidem"
Legea pe care nu o respecta aproape nimeni spune ca toate institutiile de utilitate publica, indiferent ca vorbim despre spitale, policlinici, banci, sau magazine, trebuie sa construiasca rampe de acces, sa rezerve locuri de parcare si sa adapteze toaletele la nevoile persoanelor cu dizabilitati.
In fata indolentei autoritatilor cei ca Marius pot duce doar campanii simbolice.
Marius Stratulat, de la asociatia "Ajuta Viata": "Lipim stickere pe masinile persoanelor valide care ne ocupa locurile de parcare."
Problemele ar trebui rezolvate urgent pentru ca in Romania sunt peste 700.000 de persoane cu dizabilitati.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, handicap, persoane cu dizabilitati, rampe,
Dată publicare:
13-10-2015 18:54