Romanii tremura in apartamentele in care temperatura e mai scazuta ca afara. Cat vor mai astepta caldura in calorifere
Pe aceasta vreme rea, in multe locuinte este mai frig decat afara. Si nici la noapte nu se vor incalzi caloriferele. In Bucuresti abia s-au facut probe, in timp ce in alte orase este si mai rau.
Potrivit legii, sistemele centralizate de caldura sunt pornite daca 3 zile la rand se inregistreaza temperaturi medii sub 10 grade. In plus, si Asociatia de locatari trebuie sa fie de acord cu furnizarea caldurii. Multi prefera sa tremure de frig, decat sa plateasca facturi mai mari, si amana cat pot acest moment.
Pe o doamna am gasit-o in apartamentul ei din sectorul 2 al capitalei. Imbracata bine, cu fesul pe cap si sosete de lana in picioare, se misca prin camera, ca sa se mai dezmorteasca de frig.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Uitati, sunt reci caloriferele. Sa ne dea caldura. Mi -a dat o vecina paturile astea 2 si cu ele ma invelesc noaptea ca sa nu-mi mai fie frig".
La fel de frig este si apartamentul vecinei de la parter. Femeia spune ca pe timpul iernii se muta la copii, unde e cald.
Ca in fiecare toamna, sunt si bucuresteni care nu vor sa primeasca din octombrie caldura, pentru ca nu vor sau nu pot sa plateasca mai mult la intretinere. Indiferent de situatie, reprezentantii Regiei de Termoficare au anuntat ca in capitala au inceput probele, iar de maine se va simti si caldura.
In Bucuresti sunt 4 centrale mari de producere a energiei termice, de unde apa ar trebui sa ajunga in cele 965 de puncte termice la o temperatura de peste 75 de grade. De la punctele termice pleaca spre locuintele bucurestenilor.
Acum, in punctul termic temperatura apei care trebuie sa ajunga in calorifere pentru a ne incalzi apartamentele este de 34 de grade. Insuficient pentru a face acest lucru. Pentru ca in locuinte sa nu fie frig, aici temperatura ar trebui sa fie de cel putin 40 grade celsius.
O situatie disperata este la Targoviste, unde societatea care furniza caldura a dat faliment.
"Sotia la capul ala, eu la capul asta, in rest... Dumnezeu cu mila. Cu doua paturi, sa ne incalzim unul de altul, daca om muri, sa murim amandoi, n-avem ce sa facem", spune un barbat.
La Brasov unde temperaturile nu au depasit 6 grade peste 8000 de apartamente sunt inghetate. Tetkron, compania care se ocupa de distributia agentului termic este in colaps financiar dupa ce unul dintre partenerii sai a obtinut blocarea conturilor pentru recuperarea unor datorii.
Consilul local nu a gasit deocamdata o solutie, asa ca nu se stie cand va porni caldura in sistemul centralizat din Brasov.