Lupta cu destinul. Povestea tanarului cu handicap care a castigat razboiul cu sistemul de invatamant
Tanarul in varsta de 33 de ani din Dorohoi, judetul Botosani, cu handicap locomotor, care a invatat sa scrie la calculator folosindu-se de nas, a primit acordul sa isi continue studiile.
Dupa ce a terminat clasele I-IV intr-un singur an, drumul sau a fost blocat de cei de la inspectorat. Si asta pentru ca depasise varsta maxima pentru studii.
Dupa indelungi memorii catre Ministerul Invatamantului, Comisia Nationala pentru Discriminare si alte institutii in domeniu, in urma cu cateva zile, inspectorii s-au razgandit si i-au acordat o noua sansa.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Marius Girada din Dorohoi s-a nascut cu handicap fizic de gradul I: tetrapareza extrapiramidala. Nu-si poate folosi nici mainile, nici picioarele si nici nu poate vorbi.
Insa nimeni nu s-a indoit nicio clipa de inteligenta si ambitia sa. Parintii, oameni simpli, l-au invatat cat au putut si, din putinii bani, i-au cumparat un calculator. A fost pentru el o fereastra spre lume.
Dupa ce a dovedit ca isi doreste sa invete carte, inspectorii i-au intrerupt visul si nu l-au mai lasat sa isi continue studiile, pentru ca era prea in varsta. Asta pana in urma cu cateva zile, cand, in cele din urma, s-a gasit o solutie.
"Pentru ca nu era cadru legislativ. S-a gasit o solutie astfel incat sa poata avea facilitarea de a putea invata", a explicat Mihaela Hunca, de la inspector general ISJ Botosani, intrebata de ce nu s-a rezolvat mai repede acest caz.
Cum visul lui Marius a devenit realitate, la inceputul acestei saptamani a inceput cursurile, dupa cinci luni de pauza.
"Nivelul lui este destul de ridicat. Are potential mult mai ridicat, care trebuie valorificat, si are nevoie de un profesor care sa il sustina si sa il indrume", este de parere profesoara Andra Adascalitei.
Cu toate ca visul lui Marius s-a implinit, problemele lui nu se sfarsesc aici. Are nevoie, in continuare, de recuperare fizica, dar pentru ca resursele financiare ale familiei sunt limitate, tratamentele si baile de recuperare au fost amanate.
Pentru Marius insa, problemele parca nici nu exista. El a inceput sa scrie, cu nasul, o carte autobiografica si spera ca pana la sfarsitul anului sa fie gata.