O zi din viata Alinei, tanara fara maini, pe care statul a lasat-o fara ajutor. Medic: E deplasabila

Ultima actualizare: 14-02-2013 07:07

Calvarul femeii de 24 de ani din Iasi, care s-a nascut fara maini si are un grav handicap si la picioare, continua. Medicii din comisia de specialitate refuza, aproape absurd, sa vada care este situatia.

In urma cu doi ani, i-au retras ajutorul de insotitor, pe motiv ca se poate descurca singura, desi imaginile graiesc de la sine. Cu o modestie iesita din comun, Alina le-a aratat, luni, reporterilor ProTV, cateva crampeie din viata ei chinuita, in speranta ca cineva, acolo sus, in Minister, va intelege drama ei.

Dupa ce sambata un reprezentant al Directiei de Asistenta Sociala Iasi a declarat ca tanara de 24 de ani isi va primi inapoi cei 600 de lei pe care i-a retras comisia de expertiza, luni, sefii institutiei au facut o declaratie uluitoare. Acestia sustin ca Alina ar putea sa se ingrijeasca si pe ea, si pe fiica ei de 4 luni si nu are nevoie de nici un ajutor. Pentru ei, cazul este doar un dosar si un numar. Suferinta femeii nu-i intereseaza.

"Atata timp cat acea persoana se deplaseaza nu implica posibilitatea de a avea nevoie de cineva sa o duca la toaleta, sa se plimbe cu ea, nu pot da asistent personal", a spus dr. Lucian Vrabie, seful Comisiei de Expertiza a Persoanelor cu Handicap.

Luni, insa, Alina a incercat sa le arate medicilor ca are nevoie de ajutorul pe care acum doi ani i l-au luat. Nu se poate spala singura, nu se poate incalta si nu poate manca fara ajutorul sotului.

"Trebuie acea deficienta care sa denote ca nu se poate ingriji", a raspuns doctorul Vrabie, intrebat de reporteri de ce dovada este nevoie pentru ca femeii sa i se ofere asitent personal.

Chiar si la toaleta tot sotul este cel care o duce. Pentru cei din comisie situatia pare insa alta.

"Doamna este deplasabila. Igiena personala poate fi realizata", spune si dr. Brandusa Argint, membra a Comisiei de Expertiza.

Avand in vedere ca in ultimii ani inspectorii au gasit mai multe persoane sanatoase care incasau nemeritat bani din grade de handicap, legislatia in domeniu s-a inasprit. Insa in fata imaginilor infioratoare care prezinta calvarul Alinei, cei din Ministerul Muncii au hotarat sa trimita cazul inapoi la Iasi, la o comisie superioara.

"Eu am vazut niste imagini. Cert este ca doamna se descurca in conditii grele si foarte grele. Adica sunt lucruri de necontestat", a declarat Codrin Scutaru, secretar de stat Ministerul Muncii.

Cand a auzit ca, in sfarsit, cineva ii va face dreptate, tanara a izbucnit in lacrimi si i-a multumit Celui de Sus ca are grija de ea.

CUM O POTI AJUTA

Pentru ca nu are un cont in banca, singurul mod in care o poti ajuta pe Alina este sa trimiti ajutoare prin posta. 

Adresa: Lucian si Alina Vascu, Oficiul Postal Gorban, judetul Iasi

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO