Luni, unda de poluare cu noroi rosu de pe Dunare ar putea ajunge in Romania
Unda de poluare inainteaza periculos pe Dunare si luni ar putea ajunge la noi in tara. Pana acum, masuratorile nu au indicat nimic alarmant, dar specialistii sunt cu ochii pe fluviu.
Primim, in schimb, vesti ingrijoratoare din vestul Ungariei: in regiunea devastata de noroiul toxic, oamenii sunt obligati sa poarte masti si ochelari de protectie. Masura a fost anuntata de autoritatile sanitare, pentru ca malul contaminat incepe sa se usuce si se transforma in pulbere.
Luni sunt asteptati la locul celei mai grave catastrofe ecologice din Ungaria cinci experti din Uniunea Europeana, care vor verifica impactul asupra mediului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De joi, de cand a ajuns in Dunare, unda de poluare s-a deplasat lent si se apropie de Buzias, locul pe unde fluviul intra pe teritoriul nostru. Specialistii de la Apele Romane analizeaza permanent esantioane de apa. Colegii sarbi i-au informat ca valul de substante toxice a ajuns deja pe teritoriul Serbiei.
La Drobeta Turnu Severin s-a constituit comitetul de urgenta sanitar-verinara. Specialistii trebuie sa avertizeze populatia daca vor aparea primele semne ale poluarii cu substante toxice, ce pot afecta pasarile, animalele si pestii din Dunare.
La Severin, apa care curge la robinete vine din Dunare. Insa cu sau fara amenintarea "noroiului rosu", oamenii beau apa mai mult de la izvoare.
In Ungaria, mlastina rosie de noroi toxic, revarsata din rezervorul de deseuri de la Ojka, s-a intins pe aproape 40 de kilometri patrati.
Este posibil ca un nou torent de mal otravit, adica sute de mii de metri cubi, sa se scurga din bazin, dupa ce a aparut o noua fisura in digul de nord. Totusi, riscul pare acum mai mic.
Autoritatile maghiare sustin ca lucrarile de consolidare dau rezultate si fisura s-a stabilizat. In plus, un nou dig este in constructie la Kolontar, satul devastat dupa catastrofa ecologica de acum aproape o saptamana.
O parte din localnicii din Kolontar, evacuati din precautie sambata, s-au mutat pe la rude sau prieteni. Insa cateva sute sunt nevoiti sa traiasca in adapostul amenajat intr-o sala de sport. Si locuitorii dintr-un orasel vecin, Devecser, se pregatesc de o eventuala evacuare.