Satul ungar Kolontar, evacuat de teama unei noi inundatii cu noroi rosu
Directiile sanitar-veterinare din judetele riverane Dunarii au intrat oficial in "alerta maxima" si sunt atenti la calitatea apei. Ungurii, infricosati o a doua viitura toxica, au evacuat deja satul Kolontar, sever afectat si de prima revarsare.
Expertii au observat o noua fisura in rezervorul de reziduuri al uzinei de aluminiu din Aijka. Daca noul dig de protectie inceput sambata nu va fi gata la timp, zona risca sa fie acoperita de 500.000 de metri cubi de substante toxice, asa cum s-a intamplat si-n ziua de 4 octombrie.
Satul Kolontar, aflat lunea trecuta in prima linie a dezastrului ecologic, pare zona militara inchisa. De sambata dimineata se fac filtre, iar masinile nu mai circula decat intr-un sens.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In zori, cei 800 de localnici au fost imbarcati in autobuze si scosi din zona amenintata.
Mult mai grav, autoritatile pregatesc si evacuarea localitatii invecinate, Devecer, unde sunt 5.400 de locuitori. In tot acest timp, continua declaratiile contradictorii cu privire la soarta ecosistemului din Dunare.
Guvernul ungar spune ca nivelul pH-ului se apropie de normal, de 7. Dar Greenpeace sustine ca executivul minimalizeaza situatia, care ar fi mult mai grava.
Tot o organizatie nonguvernamentala din Ungaria sustine ca detine probe pentru a dovedi ca scurgerile din rezervorul uzinei de aluminiu datau de luni de zile.
In Romania, expertii continua sa monitorizeze calitatea apei din Dunare. In pofida declaratiilor linistitoare, in Severin, singurul oras din Romania alimentat exclusiv cu apa din Dunare, oamenii sunt ingrijorati.
Pe 4 octombrie, mareea de noroi toxic s-a revarsat pe o suprafata de 40 de kilometri patrati din vestul Ungariei. Cel putin sapte oameni au murit, alti 150 au fost raniti, iar ecosistemul raurilor Torna si Marcal a fost compromis. Intr-o forma diluata, namolul toxic a ajuns si in raul Raab, un afluent al Dunarii.
VIDEO - Ungaria, dupa dezastrul ecologic