Luni incepe vaccinarea elevelor impotriva cancerului de col uterin

Dată publicare: 20-11-2008 00:00
Dată actualizare: 28-07-2012 15:27


vaccinare

Aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in cadrul unei campanii nationale in valoare totala de 23 de milioane de euro, lansata, joi, de Ministerul Sanatarii Publice.


Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat: "Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a reduce considerabil riscul de cancer de col uterin, prin prevenirea infectarii cu HPV. Este foarte important si eficient ca aceste fetite sa fie protejate acum, inainte de a-si incepe viata sexuala, cand ar putea contacta virusul HPV. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiei HPV, responsabila de aparitia cancerul de col uterin. Este important de mentionat ca vaccinarea HPV se va desfasura in paralel cu programul de depistare precoce a cancerului de col uterin".

Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar si petting). Nu este nevoie neaparat de penetrare pentru a se transmite virusul. O alta cale de transmitere demonstrata, este cea verticala de la mama la fat.
Diagnosticare: Testul HPV trebuie facut atunci cand testul Papanicolau este anormal. El determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau.

Vaccinarea: Vaccinul HPV este recomandat fetelor si femeilor cu varste intre 9-26 ani in scopul prevenirii urmatoarelor boli cauzate de virusul Papiloma uman.

Se administreaza in total trei doze injectabile intramuscular a cate 0.5 ml fiecare, conform urmatoarei scheme: prima doza: la data stabilită de comun acord cu medicul, a doua doza: la doua luni dupa prima doza, a treia doza: la sase luni dupa prima doza.

Posibile efecte secundare ale vaccinului HPV:

- foarte frecvente (intalnite la mai mult de un caz la zece vaccinari): durere sau senzatie de disconfort la locul vaccinarii, roseata sau umflatura la locul injectiei, cefalee (durere de cap), dureri musculare, senzatie de oboseala

- frecvente (intalnite intre un caz la vaccinari si un caz la 100 vaccinari): simptome gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, prurit (mancarime), roseata, urticarie, dureri articulare, febra (peste 38 grade)

- rare (intalnite intre un caz la 100 vaccinari si un caz la 1000 vaccinari): infectii respiratorii: rinita, laringita, traheita, senzatie de ameteala, reactii la locul injectiei: nodul, amorteala, parestezie.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO