Luăm mere poloneze, iar cele românești ajung la animale. ”Încă 4-5 ani suntem sclavii lor”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 24 Februarie 2019 21:41
Data publicarii: Duminica 24 Februarie 2019 20:05
Categorie: Social

După ce în toamna anului trecut pomicultorii s-au lăudat cu o producţie uriaşă de mere, acum cei mai mulţi dintre ei au rămas cu marfa.

Au ajuns în această situaţie în lipsa unor puncte de desfacere, dar şi pentru că sunt concuraţi direct de fructele din alte ţări, vândute în supermarketuri. Pentru că situaţia este dramatică, merele noastre care încă nu au putrezit vor ajunge la animale.

Un fermier din Bistriţa a obţinut o supraproducţie de 25 de tone de mere, însă şi acum caută un cumpărător măcar pentru jumătate din recoltă. Cere 1 leu 20 pe kilogram. A făcut inclusiv suc de mere, pe care l-a vândut cu 10 lei sticla de 2 litri, dar chiar şi aşa 10 tone de fructe tot stau să se strice în beci.

Şi la Doştat, în judeţul Alba, e la fel de rău. Fructele din 9 soiuri sunt depozitate în lădiţe în speranţa că poate poate le vrea cineva. Dacă în toamnă kilogramul de mere varia între 1,5 şi 2 lei, acum acest gospodar nu speră la mai mult de 50 de bani.

Pomicultor: "N-am reuşit pentru că, la noi în ţară, din toamnă, în şcolile noastre din ţară s-a adus măr din străinătate, măr care a venit la 65 de bani bucata, cam aşa sau mai rău ca asta. După cum se poate vedea, mărul nu este dat cu ceară. Mărul, uitați-l şi anul ăsta, arată destul de bine."

Singurii care obţin profit sunt cei care au investit în depozite frigorifice. Marcel Maxim este inginer horticol şi are o fermă lângă Oradea. Are o livadă de o jumătate de hectar, de pe care a recoltat, toamna trecută, 20 de tone de mere. Din cinci tone a făcut suc, iar alte 5 sunt, încă, în depozit.

Fermier: "Dacă nu aveam depozit, unde să le păstrăm, le puteam arunca pe toate. Au fost foarte multe mere, din Ungaria şi Polonia. La ei nu există restricţii, la fertilizări, la orice. Iar soiurile pe care le au polonezii nu trec pe piaţa europeană.

Şi-atuncea le dau încoace. Noi suntem ca fraierii, cumpărăm tot mărul polonez, că-i frumos. Mărul n-are gust, dar nu contează. Încă 4-5 ani suntem sclavii lor. În supermarketuri n-ai cum să intri."

Potrivit Eurostat, în 2017 România ocupa locul al 2-lea în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată cu meri. Mai grav este că în acelaşi an ţara noastră a importat mere de peste 40 de milioane de euro.

Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
VIDEO PROTVPLUS.RO
metoda accidentul
Motivul pentru care o femeie a fost avertizată că ar putea fi victima unei înșelăciuni
Accident grav în Sibiu. Remorca unui tractor s-a răsturnat peste un copil de 4 ani
O autocisternă cu sodă caustică s-a răsturnat în Vaslui
Singurul câine din România care poate să descopere cadavre înecate
De la ce vârstă te numești bătrân. Efectele unui fenomen fericit
Înșelătorie pe străzile din Brăila. Hering „transformat” în scrumbie
vinuri
Preferințele românilor în materie de vinuri s-au schimbat. Cât plătesc acum pentru o sticlă
Un traficant de droguri, ridicat din curtea ANAF
Ce a scris o tânără pe hârtie pentru o cafea gratis. S-a întâmplat în mai multe cafenele din ţară
Planta românească sortită să dispară din pieţe în ciuda beneficiilor multiple asupra sănătăţii
Englezii au „autostrăzi pentru biciclete”, iar cicliștii de la noi merg printre mașini
Coadă cu scandal ca la tigăi, dar la analize gratuite. "Tot acolo ajungem"