Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori

Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 13:53
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 11:03
Categorie: Politic

Guvernul pregătește noi reguli pentru firme și agricultori. Vor fi introduse ''înlesniri la plata'' pentru firmele datornice Fiscului, inclusiv pentru cele controlate de stat, și taxe suplimentare pentru cei care nu-și lucrează pământul.

Modificările sunt incluse într-un proiect de ordonanță, inițiat de Ministerul Finanțelor.

Potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor, va apărea posibilitatea că firmele care datorează bani Fiscului să poată beneficia de înlesniri la plată, adică să aibă la dispoziție o perioada de 7 ani în care să-și achite restanțele, fără dobânzi și penalități.

Măsură e gândită pentru a evita intrarea în insolvență a respectivelor firme și pentru a le ajuta să-și plătească datoriile.

O altă modificare importantă se referă la marile companii, care vor fi direct verificate de Ministerul Finanțelor, nu de ANAF, că în prezent. Spunea recent ministrul Finanțelor că vrea ca anul acesta Fiscul să se concentreze pe marii contribuabili și în special pe acele companii care recurg la diferite soluții prin care să plătească mai puține dări către stat.

În proiectul pregătit de Finanțe sunt modificări și pentru cei din agricultură. Vor fi penalizați cei care au pământ, dar nu-l lucrează doi ani la rând - în cazul lor, consiliile locale vor putea să majoreze cu până la 100 de lei impozitul pe hectar, începând cu cel de-al treilea an. Iar cei care lucrează pământul ar putea să primească scutiri de la plata impozitului.

Deocamdată, aceste prevederi NU se aplică, pentru că sunt doar în stadiul de proiect.

Rămâne de văzut ce vor decide joi miniștrii - dacă vor discuta și dacă vor aproba aceste schimbări pentru mediul de afaceri. 

Ședința de Guvern

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre pentru reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Această reorganizare are loc ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Centrului Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor ''Larex'', potrivit Agerpres.

Printr-o altă hotărâre, Guvernul va aproba lista terenurilor agricole situate în extravilan care fac obiectul proiectului de interes comun în domeniul gazelor naturale ''Conducta Ţărmul Mării Negre - Podişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră''.

Pe ordinea de zi a şedinţei figurează şi două proiecte de hotărâre privind acordarea cetăţeniei române în cazul a doi sportivi de performanţă: rusul Taratukhin Andrey şi cehul Valchar Radim.

În cadrul reuniunii urmează să mai fie prezentată o informare cu privire la desfăşurarea activităţilor din cadrul raporturilor constituţionale între Guvern şi Parlament în anul 2018.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Dăncilă, în ședința de Guvern: România devastează .. devansează state puternice
Dăncilă, în ședința de Guvern: România devastează .. devansează state puternice
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ecaterina Andronescu
Reacția MEN după declarațiile Ecaterinei Andronescu despre copiii cu nevoi speciale
Băsescu, despre aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Rolul Laurei Codruța Kovesi
Aurelian Bădulescu: ”Voi candida la şefia PSD Bucureşti. M-am sfătuit cu Gabriela Firea”
PNL: ”E inadmisibil ca Iaşiul să primească pentru drumuri mai puţini bani ca Teleormanul”
Europarlamentarul Renate Weber: O să fiu prezentă la Bruxelles la audierea lui Kovesi
PSD Dolj a aprobat susţinerea lui Claudiu Manda pentru alegerile europarlamentare
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu: La Kovesi cel mai grav mi se pare corupţia de putere
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence. FOTO
George Ciamba, despre rolul I3M în consolidarea UE şi a parteneriatului transatlantic
Orban: "Ultima mojicie făcută de Dragnea umple paharul: să chemi la baie un jurnalist”
Mircea Drăghici își retrage candidatura pentru funcția de Ministru al Transporturilor
Iohannis: ”Sistemul internaţional se află sub o presiune crescândă”