Credite mai ieftine pentru tinerii care vor să devină fermieri. În ce condiții pot face împrumuturi
Dacă vă gândiţi să deveniţi fermier, să creşteţi animale sau să luaţi o livadă pentru pomi fructiferi, în curând veţi avea acces la credite mai ieftine.
Fermierii români, inclusiv cei care au de pierdut din cauza pestei porcine, vor putea să ia împrumuturi de la bancă în condiţii avantajoase, cu sprijinul autorităţilor europene.
Sunt puse la bătaie până la 200 de milioane de euro pentru credite cu dobânzi cu 70% mai mici decât cele de pe piaţă.
Patru bănci din România vor acorda credite în condiţii avantajoase pentru fermierii români, au anunţat autorităţile de la Bruxelles.
”Orice fermier activ poate să accese creditele pentru stimularea investiţiilor, deci practic construcţii, reabilitări, poate grajduri, cumpărare de utilaje. Fermierii pot cumpăra seminţe, animale - porci, materiale de reproducţie. Pentru reabilitarea halelor, deci e un sprijin inclusiv pentru fermierii care sunt afectaţi de această boală a pestei porcine africane”, a precizat Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Rurale.
”Putem să mobilizăm până la 200 de milioane de euro pentru credite acordate fermierilor”, explică Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură.
Dintr-un împrumut acordat, 30% vine de la bancă, iar restul din fonduri europene. Fermierii vor plăti dobânda, însă doar pentru pentru banii daţi de bancă. Aşa că, estimează autorităţile, agricultorii vor putea lua împrumuturi la dobânzi cu 70% mai mici faţă de ce găsesc acum în ofertele băncilor.
Oficialii Ministerului Agriculturii estimează că primele credite vor putea fi acordate fermierilor până la sfârşitul anului acesta. Un fermier poate să ia cel mult un milion de euro, dar prioritate vor avea cei care solicită credite mai mici, de până la 50000 de euro.
Reprezentanţii agricultorilor spun că cei aflaţi la început de drum nici nu se pot atinge de credite. Ori nu-i acceptă banca fără garanţii, ori sunt prea scumpe. În plus, băncile cer adesea şi un avans de cel puţin 10%.
”Ne adresăm către acea categorie de fermieri care pot avea mari dificultăţi de a accesa credite. Poate sunt tineri, la început”, a transmis Alexandru Potor, secretar de stat în ministerul Dezvoltării Rurale.
Urmează ca acum bancherii să stabilească ce dobânzi şi comisioane vor cere agricultorilor pentru o treime din credit. Dacă programul va avea succes, autorităţile europene vor să mărească suma acordată din fonduri europene.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!