Revolutie in sanatate, in 2011. Retete electronice si carduri de sanatate
UPDATE: Sistemul medical romanesc se pregateste de o revolutie. Oficialii se lauda ca in viitor vom avea fise medicale in format electronic cu tot istoricul bolilor. In plus , vom scapa de clasicele retete pentru ca si aceastea vor fi emise on-line.
Toate informatiile din fisa pacientului vor fi introduse intr-un sistem informatic pe care il va putea accesa orice doctor din Romania, fie ca e in Bucuresti, Baia Mare sau Suceava. Se renunta astfel la miile de foi din dosarele medicale care cuprind toate bolile si toate rezultatele analizelor facute inca de la nastere.
Autoritatile promit ca la aceste informatii vor acces doar persoanele autorizate.Si retetele pe le scriu medicii vor fi electronice astfel incat farmacistul le va putea citi direct din calculator.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Fisa electronica a pacientului, prescriptia electronica si cardul national de sanatate sunt principalele componente ale sistemului informatizat de sanatate din Romania.
Presedintele CNAS, Nicolae Duta, a declarat ca, deocamdata, doar o parte a acestui sistem va fi operationala in 2011.
"Reteta electronica va fi operabila cel mai probabil anul acesta, in fucntie de procesul de licitatie, dar avem toate sansele anul acesta. Iar dosarul electronic este un proiect mult mai amplu, care se va desfasura pret de cativa ani de zile, pentru ca include o relationare electronic intre toti furnizorii de servicii medicale din sistem si toti pacientii din Romania." - a declarat presedintele CNAS.
In ceea ce priveste cardul electronic de sanatate, Nicolae Duta a spus ca acesta ar putea fi "operabil de la sfarsitul acestui an".
Premierul Emil Boc a declarat ca implementarea sistemului informatizat de sanatate are drept scop, in primul rand, combaterea coruptiei.
"Timp de 20 de ani s-a incurajat frauda in sistemul medical prin neluarea masurilor care sa stopeze acest fenomen. ceea ce noi facem astazi se putea face foarte bine si in urma cu zece ani." - a declarat premierul.
Conform Euroactiv, la sfarsitul anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a lansat un apel de proiecte, al caror beneficiar eligibil este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in care urmau sa se aloce 171,7 milioane lei, fonduri nerambursabile.
Banii erau destinati implementarii sistemului fisei electronice a pacientului, dar si pentru prescriptia electronica.
Potrivit sursei citate, in sistemul informatic unitar integrat s-au investit in ultimii zece ani circa 45 de milioane de euro, fara ca acesta sa functioneze corect.
Autoritatile au promis anul trecut ca sistemul va fi functional pana la sfarsitul lui 2011.
Romanii vor avea card national de sanatate pana in 2012