Cardul national de sanatate, contestat de preoti si medici de familie
Cardul National de Sanatate a starnit astazi o noua dezbatere cu scandal. Vorbim despre cartela cu cip care va ajunge la romani incepand din toamna si care va contine datele personale si medicale ale fiecaruia.
Invitati de minister sa isi spuna parerea, atat medicii de familie, cat si preotii au venit cu liste nesfarsite de plangeri.
Inca de la inceput au fost voci care s-au plans impotriva acestui sistem acceptat deja prin hotarare de guvern. Se lucreaza in continuare insa la normele de aplicare, iar aici mai pot fi facute schimbari timp de aproape o luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astazi, de pilda, la dezbatare s-a discutat despre optiunea donarii de organe. La discutie a participat si un preot, care a contestat faptul ca trebuie exprimata optiunea de catre pacient pe cip-ul din card. Si Agentia Nationala de Transplant spune ca trebuie nuantata aceasta problema pentru ca nu trebuie tinut cont numai de parerea pacientului, ci si de cea a familiei.
Pe de alta parte, medicii de familie contesta faptul ca trebuie sa achite din banii proprii cititoarele de carduri, care nu se stie exact cat vor costa.
Ce este cardul de sanatate
Este vorba de un card personalizat, din plastic, cu CIP, ca un card bancar, pe care vor fi stocate grupa de sange, Rh-ul, date despre bolile cronice de care suferim si posibil optiunea de a deveni sau nu donator.
Cardul va fi folosit atat in situatii de urgenta, cat si la consultatiile medicale de rutina.
Cardul national de sanatate va deveni cu timpul monitorul serviciilor medicale de care va benefica un pacient. In el pot fi "stocate" si vizitele la medic, retetele primite, medicamentele prescrise si interventiile in spital.
Pe acesta va fi scris numele, prenumele asiguratului, data nasterii, codul numeric personal si codul de asigurat. Fiecare roman care are peste 14 ani va primi cardul acasa, din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Asiguratul se va duce apoi la medicul de familie, care il va trece printr-un dispozitiv pentru validare si va introduce in cipul cardului datele medicale ale pacientului.
Cardul national de sanatate va inlocui fostul carnet de asigurat, precum si adeverinta prin care pacientii ii dovedeau medicului de familie ca isi achita contributia catre stat.