Li se ofera salariu, cazare gratuita si un stimulent de 2000 de lei. De ce refuza medicii sa lucreze in orase mici
Disperati ca raman fara medici, directorii spitalelor din orasele mici vin cu oferte interesante. Daca ar vrea sa mearga sa lucreze in Viseul de Sus, de exemplu, un doctor ar primi pe langa salariu, cazare gratuita si un stimulent de 2000 de lei.
Unitatile medicale aflate in subordinea consiliilor locale pot acorda asemenea indemnizatii. Insa prea putini medici sunt interesati.
De luni de zile managerul spitalului din Viseul de Sus - un orasel din Maramures - se straduieste sa atraga medici care sa lucreze aici. Unitatea medicala mai are nevoie de 3 doctori la urgente carora primaria le acorda un stimulent de 2000 de lei. Un anestezist de 56 de ani din Republica Moldova s-a lasat convins de aceasta oferta si va incepe in curand lucrul.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Cristian Vlad - manager Spitalul Orasenesc Viseul de Sus: "Noi incercam sa aducem medici specialisti urgentisti. Eu cred ca e foarte eficient sa fim consultati de medici specialisti in specialitatea lui si nu dorim ca sa cerem unui alt medic specialist sa se priceapa la toate."
Primaria are lunar alocati 20.000 lei pentru a acorda indemnizatii medicilor. In plus li se asigura si cazare gratuita.
Adrian Nicolae Filip, viceprimar Viseu de Sus: "Suntem deschisi pentru toti medicii care vor sa vina. Avem in derulare si un proiect pentru un corp nou de spital care va fi utilat cu aparatura de ultima generatie."
De doi ani incoace la Viseul de Sus operatiile se desfasurau numai cand venea anestezistul din Sighetul Marmatiei. 70.000 de locuitori din zona sunt arondati acestui spital.
Pacienta: "Murim pe drumuri, in paturi daca nu sunt medici, ce facem?"
Aceeasi problema o gasim si la spitalul din Borsa. Insa pentru ca unitatea sanitara este in grija ministerului, nu poate acorda bani in plus. Disperat, directorul cauta medici rezidenti in ultimul an care sa vina in nordul tarii.
Florin Lupascu, director medical Spitalul de Recuperare Borsa: "Avem deficit de medici la centrul primire urgente, la terapie intensiva, la pediatrie, la laborator. Sunt 14 posturi vacante".
Primaria le ofera si cazare gratuita, dar tot nu se gasesc doritori. In acelasi timp numarul dosarelor depuse de medici la Directia de Sanatate Publica pentru a lucra in strainatate creste de la an la an.