Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea.
Adevărul reiese din raportul INS pe inflaţie care arată că dacă la Crăciunul trecut cumpăram, în medie şase cartofi cu un leu. Azi mai luăm doar patru cu aceeaşi sumă.
Leguma vedetă a meselor de la noi s-a scumpit cu 30% în magazine, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că există riscul să avem curând majorări de preţuri şi la pâine.
Recolta de cartofi de anul acesta este mai mică decât erau aşteptările pieţei. La Lunguleţu, în Dâmboviţa, de exemplu, producătorii au dublat preţul faţă de astă-vară.
Gheorghe Popescu, producător de cartofi şi varză: "Avem la un leu 20, un leu 30, depinde, da, pot să zic că practic s-a dublat. Datorită secetei pe care am întâmpinat-o, cu toţii ştim că cel puţin la noi la Lunguleţu de trei luni nu a mai plouat, mâna de lucru, forţa de muncă e foarte scumpă, foarte puţini oameni mai găsim să lucreze în agricultură".
Iar acesta este preţul producătorului - pentru că în marile lanţuri de magazine din oraşe, cartofii ajung şi la 2 lei 50. Asta după ce anul trecut, erau sub 2 lei pe kilogram.
Cartofii sunt unul dintre stâlpii mesei românului obişnuit, pe lângă pâine. O familie mănâncă, în medie, 9 kilograme de cartofi pe lună, potrivit unui studiu despre coşul de consum pentru un trai decent. Dacă de Crăciunul trecut aveam trei cartofi pentru o porţie, acum reduc porţia la doi cartofi fără o felie, dacă vreau să dau aceeaşi bani pe farfuria mea de cartofi pai.
Scumpirea este influenţată şi de recolta proastă din Europa, care, potrivit datelor Băncii Naţionale, influenţează mult şi piaţa de la noi.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR:"Pentru că avem salarii mai mici, venituri mai mici, alimentele au o pondere mai mare şi-atunci impactul este major"
În octombrie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, faţă de decembrie 2017, potrivit datelor oficiale. Urmează, gazele şi benzină, plus motorină. Toate influenţează şi alte produse şi servicii, având în vedere că noi punem cartofi inclusiv în pâine, de exemplu. Şi aceasta se va scumpi, din cauza unei recolte proaste de cereale în Europa, deşi noi avem record la grâu şi porumb, spune Mugur Isărescu.
Mugur isărescu, guvernatorul BNR: "Există acest risc de a avea preţuri mai mari la produsele din grâu şi porumb"
Din cele 200 de produse şi servicii monitorizate de Institutul Naţional de Statistică, doar 3 nu s-au scumpit faţă de decembrie anul trecut: untul, zahărul şi fructele. În Europa, România este campioana scumpirilor pentru a şasea lună la rând.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!