Salariile bugetarilor ar putea creste constant pana in 2022. Sindicatele spun ca legea "e facuta special pentru sefi"

Ultimul update: Sambata 03 Decembrie 2016 07:02
Data publicarii: Miercuri 30 Noiembrie 2016 12:50
Categorie: Social

Guvernul a finalizat proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor si l-a trimis partenerilor sociali pentru analiza si completari.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, declara, recent, ca proiectul de lege privind salarizarea unitara prevede ca, pana in anul 2022, este nevoie de o alocare bugetara de 19,5 miliarde de lei pentru rezolvarea tuturor inechitatilor salariale din sistemul public.

Potrivit ministrului de resort, cresterea medie a salariilor platite din fonduri publice va fi de 37,3%, corelata cu cresterea economica prognozata, iar raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi redus la 1/13.

Proiectul legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu in sectorul bugetar urmand sa fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.

In prezent Presedintele Romaniei primeste un salariu de 15.000 de lei, insa pana in anul 2022 va incasa lunar 21.540 de lei. Premierul, care are acum 13.706 lei va primi cu 340 de lei mai mult decat Presedintele, si va ajunge la 21.200 de lei. Aceeasi suma va fi incasata si de Patriarh, care pana acum castiga aproape 14 mii de lei pe luna. Cu aproape 7.500 de lei in plus vor primi si presedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor, astfel ca si ei vor ajunge tot la 21.200 de lei. Cat despre deputati, care pana acum castigau putin peste 10 mii de lei, salariul lor va trece de 19 mii de lei. Aceeasi suma va fi primita si de ministrii. Iar primarului Capitalei castiga in prezent peste 12 mii de lei si va depasi 19 mii de lei.

In noua grila a salarizarii si venitul unui prefect creste la 12.800 de lei, fata de 8.700 cat e acum. Iar lefurilor primarilor pot ajunge pana la 6.543 lei pentru localitatile cu pana la 1.500 de locuitori. In educatie, un rector va primi Intre 9.168 lei si 10.550 lei in functie de gradul didactic, in timp ce un profesor universitar va avea intre 3.600 lei si 7.200 lei, in functie de grad si vechime.

In sistemul preuniversitar, un invatator sau educator cu o vechime de peste 30 de ani ar putea avea o majorare a salariului de baza cu 7,5%. Daca acum un dascal primeste lunar 1.959 de lei, in 2022 salariul ar putea ajunge la 2.106 lei.

Cresterile in sanatate, atat de dezbatute in ultima perioada in parlament vor suferi modificari. Astfel ca, un medic primar va putea primi pana in 2022 aproximativ 6.400 lei, un medic specialist pana la 4.740 lei, iar un medic simplu, intre 2.814 lei și 3.504 lei. Salalariul unui farmacist ar putea ajunge la 3.030 de lei lunar, fata de 2.036 cat e in prezent.

Daca acum un agent de politie are un salariu de 1352 de lei, pana in 2022 i-ar putea creste pana la putin peste 1.680 de lei. Iar un preot va incasa lunar pana la 2.544 lei brut, in functie de vechime.

Ministrul Muncii. Dragos Pislaru, explica: "Punem accent pe echitate, adica mecanismul de crestere a salariilor pleaca de la faptul ca cei care au salariile cele mai mici fata de echivalente vor creste mai mult de media 37 la suta si cei care deja sunt sus vor creste mai putin."

Sindicalistii nu sunt deocamdata de acord cu acest proiect, propus de ministerul muncii.

Bogdan Hossu, presedinte sindicat Cartel Alfa: “Sunt probleme majore la sistem. Pasul e invariabil si inacceptabil care comprima jos, as putea spune ca ca legea de salarizare este facuta special pentru sefi si nu pentru muncitori, lucratori normali, contabili, ingineri, doctori.

Pislaru spune ca “Este o lege cu cap si coada. In acest moment avem consultarea cu partenerii sociali si cu institutiile publice. Termenul pe care l-am dat si a fost si agreat in consiliul national tripartit este pe data de 12 decembrie urmand ca primiind acest feedback sa ajustam daca mai e ceva de ajustat si sa luam o decizie.”

Daca aceasta grila va fi aprobata, majorarile se vor face in etape, anual.

 CITITI CONTINUAREA PE WWW.INCONT.RO.

Mii de profesori din toata tara inca nu si-au primit salariile pe luna octombrie. Liderii de sindicat ameninta cu proteste
Mii de profesori din toata tara inca nu si-au primit salariile pe luna octombrie. Liderii de sindicat ameninta cu proteste
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Cui îi spune Cleopatra Stratan "Adio"
Cleopatra Stratan are o nouă piesă. Cum sună "Adio"

07:09
LA MARUTA
Lidia Buble, despre nunta din Maldive
Cum se petrece ritualul nunții în Maldive

02:44
LA MARUTA
Dalida, povești din culisele "Las Fierbinți"
Ecaterina Ladin, actrița din serialul Las Fierbinți are planuri mari în 2019

08:33
LA MARUTA
Vloggerul Radu Constantin, amintiri apăsătoare
Problema cu care se confruntă o groază de tineri

10:25
LA MARUTA
Marian Drăgulescu, întoarcere acasă. Ce l-am impresionat cel mai mult pe multiplul campion
Marian Drăgulescu a vizitat locul unde a copilărit

08:09
LA MARUTA
Angela Rusu, investiție de 600 000 de eur într-un salon de evenimente
Angela Rusu și-a deschis o afacere de familie și vrea să devină bunică

12:38
PROMO
La PRO CINEMA, pe 2 februarie, “Ziua cârtiţei” e toată ziua! Happy Groundhog Day!

00:39
PROMO
O familie de coşmar

00:49
LA MARUTA
Măruță a primit o pâine în trei culori
Viviana ne-a pregătit o rețetă de pâine în trei culori. Modul de preparare

05:05
VORBESTE LUMEA
Cei 4 magnifici ai muzicii rock
Cristi Minculescu, Valter & Boro au început anul în forță

06:20
accident cluj
Șoferul care a provocat tragicul accident de lângă Cluj are nevoie de sânge
Luminițele de Sărbători din Capitală, încă pe bulevarde la 2 luni de la instalare
La 13 ani, se luptă cu leucemia. Cum puteți dona pentru el, inclusiv prin SMS
Cătălin Radu Tănase: „Respectul se câștigă, nu se impune. Reputația la fel“
Proteste anunțate luni în Piața Victoriei: ”Nu vrem Ordonanță pentru corupți”
Mihai Șora cere ”proteste masive și anticipate”, după ordonanța anunțată de Tudorel Toader
zăpadă Piața Victoriei
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu