Regulile pe care o scoala ar trebui sa le respecte pentru a primi aviz ISU. Situatia critica in care afla 93% dintre ele
Toata aceasta tragedie ne-a facut mai atenti, iar autoritatile trebuie sa stie asta. Societatea nu mai permite erori si are nevoie de solutii rapide.
Sa nu uitam ca 93 la suta dintre unitatile de invatamant functioneaza fara autorizatie privind stingerea incediilor si ar trebui inchise! O spune chiar premierul interimar. Nu spune si cine sunt vinovatii pentru aceasta nepasare? Incepind cu directorii de scoli si continuind cu primarii, fiecare in parte trebuie sa isi asume raspunderea.
Suna ca o gluma sinistra, dar daca legea ar fi respectata, in acest moment, 17.670 de scoli ar trebui inchise, pentru ca nu au autorizatie de functionare, in caz de incendiu. Unele scoli nu au nici macar extinctoare sau hidranti. Vinovati sunt primarii, care ar trebui sa se preocupe de tot dar se pare ca au alte prioritati.
Direcorul scolii Eremia Grigorescu din Bucuresti sustine ca detine aviz de la ISU si ca e la zi cu planurile de evacuare. II lipseste insa esentialul.
"Lipseste autorizatia de functionare in cazul incendiilor, ne izbim de pretul care este prohibitiv, pe care ar fi trebuit sa il plateasca Primaria Municipiului Bucuresti. Ofertele: 8900 de euro fara tva.”
Potrivit reglementarilor in vigoare, orice scoala trebuie sa aiba minimum 2 iesiri iar acestea sa fie diametral opuse. Hidranti trebuie sa existe la fiecare etaj si de asemenea trebuie montati miminum 2, tot diametral opusi, pentru ca jeturile de apa sa se intrepatrunda. Cit priveste stingatoarele, acestea ar trebui sa existe cite unul la fiecare 300 de mp. Asta inseamna unul la 6 clase de elevi. La aceste dotari se adauga si detectoarele de fum.
"Doar 7% din scolile din Romania au autorizatie. Asta e adevarul: doar 7%", spune Campeanu.
Sinceritatea premierului interimar, in cel de-al 12 - lea ceas, e binevenita daca ne gindim ca in invatamintul preuniversitar sunt inscrisi aproape 3 milioane de elevi. Ramine totusi inexplicabil de ce domnul Campeanu a tinut sub tacere aceste nereguli in ultimul an cit a fost doar ministru al Educatiei.
"Nerecunoasterea problemelor NU inseama rezolvarea lor. A existat si recunosc si o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect."
Este trist ca a fost nevoie de o tragedie de proportii pentru ca institutiile statului sa realizeze ca nu au proceduri si ca functioneaza pe sistemul las'ca merge si asa. In categoria celor fara avize, alaturi de scoli, intra spitale, cluburi si baruri, arene sportive si sali de spectacol.