LISTA pericolelor publice care nu au autorizatii ISU. Mii de scoli, universitati, biserici sau spitale NU respecta legislatia

institutii

Suna ca o gluma sinistra, dar are confirmarea premierului interimar. In acest moment mii de scoli, universitati si institutii publice din Romania ar trebui inchise. Nu respecta legislatia privind protectia impotriva incendiilor.

Inspectorii ISU au avertizat ca sunt probleme dupa ce au verificat cladirile si actele doar ca pana acum nimeni nu a dispus ca acestea sa fie inchise.

Scoli, universitati si institutii publice din intreaga tara functioneaza fara avize de la ISU

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat, marti, ca avizele necesare functionarii lipsesc nu numai pentru multe dintre scoli, ci si pentru unele universitati si institutii publice.

"Din scolile din Romania si nu numai scoli, ci si universitati si alte institutii publice, o mare parte nu au avizele corespunzatoare. Suntem in momentul in care am decis ca vom verifica coerenta reglementarilor si vor fi necesare analize complexe de risc, atat la incendii, cat si la explozii si cutremure. Deci iata ca implicarea specialistilor, a comunitatii academice este extrem de binevenita", a declarat Cimpeanu, potrivit Agerpres.

Citește și
ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu
Prima declaratie a premierului interimar, Sorin Cimpeanu. "Imi doresc sprijinul partidelor parlamentare"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Prim-ministrul a aratat ca legislatia in domeniu a fost modificata in 2006 astfel incat anumite avize sa nu fie necesare pentru scolile care functioneaza in cladiri mai vechi.

"Exista o hotarare de guvern din 1992, o lege din 2006 modificata. Exista prevederi care suspenda sau reglementeaza lipsa avizelor pentru scolile construite inainte de o anumita perioada, deci sunt lucruri pe care trebuie sa le verificam si sa le punem intr-o coerenta fireasca", a explicat Cimpeanu.

El a participat, marti, la o conferinta organizata cu ocazia a 75 de ani de la cutremurul din 1940, ocazie cu care a aratat ca o dezbatere despre efectele cutremurelor, evaluarea hazardului seismic, evaluarea riscului la cutremur si reabilitarea seismica a cladirilor este foarte actuala, in contextul tragediei de la Colectiv.

"In conditiile in care dupa ceea ce stim cu totii ca s-a intamplat exista o sensibilizare binevenita in raport cu importanta acestor aspecte", a mai spus premierul interimar.

In urma cu 75 de ani, la 10 noiembrie 1940, a avut loc primul cutremur major din Romania contemporana. A fost un seism cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, produs la ora 03.39 si care a durat 45 de secunde. Conform altor studii, magnitudinea acestui cutremur s-a situat la 7,7 grade.

Epicentrul sau a fost localizat in zona Vrancea, la o adancime de 133 km. Urmarile cele mai grave s-au semnalat in sudul si centrul Moldovei, dar si in nord-estul Munteniei. Orasul Panciu a fost distrus in proportie de 90%. De asemenea, orasele Focsani, Galati, Marasesti, Tecuci si Iasi au suferit distrugeri mari.

Despre Arena Nationala "se stia" ca nu are aviz, doar ca "nu era public"

Arena Nationala, cel mai mare stadion din Romania, cu o capacitate de 55.600 de locuri, care a costat 234 de milioane de euro nu a avut niciodata aviz final de la pompieri! Asta desi aici s-au organizat, in ultimii 4 ani, partide de fotbal internationale: finala Europa League sau meciul Romania-Olanda care au strans un record de spectatori, peste 53.000.

Stadionul a fost plin si la concertele celor de Red Hot Chili Pepers si Depeche Mode, la finalul caruia a fost inclusiv un foc de artificii.

Si tot pe Arena Nationala s-au desfasurat evenimente politice de amploare. Lansarea candidatilor USL pentru alegerile parlamentare a umplut din nou stadionul in 2012.

Controvesele sunt legate atat de acoperisul fix, cat si de cel mobil, care e tras peste gazon pe timp de ploaie. Ambele sunt facute dintr-un fel de burete cu proprietati antifoc, produs in Germania, dar dintr-un material care NU intra in clasa de combustibilitate recunoscuta in Romania.

In septembrie, Dumitru Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania, declara despre National Arena: "Cel ce a construit ar trebui tras la raspundere imediat. Dirigintii de santier, Disciplina in Constructii nu si-au facut datoria. Stadionul are mari probleme. Daca se intampla un incendiu in subsol, unde sunt sute de masini, mor ca sobolanii, pentru ca nu exista scari."

Raed Arafat a precizat ca „De la inceput se stia ca nu este [autorizata, n. red.], doar ca acum este public. Organizatorii si toata lumea stiau ca nu este, acum au hotarat sa nu mai joace acolo.”

Pe langa Arena Nationala, nici Cluj Arena nu are autorizatie. Evenimente gazduite de aceste stadioane au adunat de fiecare data zeci de mii de oameni. Cluj Arena are o capacitate de peste 30.000 de locuri iar stadionul din Capitala, de 55.000.

Oficialii ISU confirma ca nici Sala Palatului, acolo unde a avut loc festivalul Enescu si unde aproape in fiecare weekend au loc concerte, este suta la suta in neregula. In ultimii ani ar fi avut loc lucrari de modernizare care trebuiau verificate. Regia Patrimoniului si Protiocolului de Stat care detine sala sustine altceva.

Mai multe spitale, amendate pentru lipsa avizelor

Daca sperati ca macar spitalele sa fie cu avizele la zi, v-ati inselat.

Raed Arafat: "In cursul acestui an, mai multi manageri ai spitale din Bucuresti au fost amendati pentru ca nu aveau documentele de autorizatie. Aveau hartiile de autorizatii, dar nu au mers dupa hartie si au fost amendati deci astfel de controale au fost."

Bisericile, la mila Domnului

Sute de biserici si manastiri care nu detin documentul fara de care institutiile nu isi pot desfasura activitatea: autorizatia de securitate la incendiu. Desi Legea 207 prevede amenzi de pana la 5.000 de lei si suspendarea activitatii pentru aceasta deficienta, putine biserici au fost amendate si niciuna nu a fost inchisa. In Bucuresti-Ilfov, desi au fost descoperite zeci de lacasuri de cult fara autorizatie, nu a fost aplicata nici macar o amenda.

O alta neregula grava depistata anul acesta de inspectorii ISU la bisericile din tara a fost absenta paratrasnetelor. Cele mai multe lacasuri de cult descoperite fara aceste sisteme de protectie au fost in Dambovita, Vaslui si Vrancea.

“Biserica este stat in stat, ce, sunt functionari publici? Noi le dam amenzi cand constatam nereguli. Exista un proiect de act normativ care va majora substantial amenzile in acest sector, de la 20.000 de lei la 50.000 de lei pentru lipsa autorizatiei. in prezent, amenda este de la 2.500 la 5.000 de lei. Este grav cand nu ai paratrasnet pentru ca turlele bisericilor sunt inalte si din elemente metalice, conform ornamentarii ortodoxe, care atrag descarcarile electrice. si nici macar nu sunt costuri foarte mari pentru a face legarea la pamant. Pentru dezactivarea sau darea in folosinta a cladirii fara elementele de siguranta din punct de vedere al prevenirii incendiilor se merge pana la intreruperea activitatii lacasului de cult. Aici intra absenta paratrasnetului, a indicatoarelor luminoase pentru evacuarea de urgenta, caile de evacuare”, a declarat Eugen Chirita, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati.

Cat costa un aviz ISU

Prim-ministrul interimar Sorin Cimpeanu a dat alte detalii despre obtinerea avizului ISU. „Autorizarea nu e nici rapida, nici ieftina, are costuri intre 10-15.000 de euro si durata de realizare de 6, 8, 12 luni, in functie de complexitatea fiecarei cladiri. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat, recunosc, o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect.”
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor.
ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor. "Dispret fata de garantarea dreptului la viata"

Unul ramane in spatele gratiilor, iar cel de-al doilea va sta in arest la domiciliu. Este decizia luata de magistrati in cazul celor doi inspectori de la ISU retinuti luni.

Prima declaratie a premierului interimar, Sorin Cimpeanu.
Prima declaratie a premierului interimar, Sorin Cimpeanu. "Imi doresc sprijinul partidelor parlamentare"

Sorin Cimpeanu, desemnat prim-ministru interimar in urma demisiei lui Victor Ponta, a sustinut  prima sa declaratie in aceasta calitate.

Reactii dupa numirea lui Sorin Cimpeanu drept premier interimar. Iohannis nu l-a vrut pe Dusa
Reactii dupa numirea lui Sorin Cimpeanu drept premier interimar. Iohannis nu l-a vrut pe Dusa

Copresedintele ALDE Daniel Constantin considera ca premierul interimar desemnat, Sorin Cimpeanu, este o propunere excelenta, adaugand ca ministrul Educatiei este o personalitate de o calitate morala si profesionala incontestabila.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.