Lectii gratuite despre agricultura BIO. Planul unui tanar care s-a incapatanat sa faca bani din pamantul bunicilor
Daca aveti un petec de pamant si niciun plan cu el, orientati-va spre agricultura ecologica, un domeniu la inceput la noi in tara. Nu trebuie sa fiti agronom de meserie pentru a cultiva legume bio.
Acum exista cursuri speciale unde invatati de la zero cum sa porniti o afacere in acest domeniu. In Constanta, de exemplu, lectiile practice sunt tinute de un tanar care a inceput cu un solar, pe pamantul bunicilor.
Laura si Daniela muncesc alaturi de parintii lor in solariile cu legume cultivate traditional. Acum sunt eleve la cursul de agricultura ecologica. Daniela Zamfiroiu, cursant: "Este mai greu sa faci agricultura ecologica fata de agricultura conventionala, dar cu timpul va merge si agricultura ecologica. Ne-am gandit sa extindem."
Lansat de Marius Boroi, un tanar care si-a schimbat cariera si s-a incapatanat sa faca bani din pamantul bunicilor lui, cursul de agricultura ecologica, organizat la Constanta, dureaza patru zile si este gratuit.
La 18 ani, Marius s-a imbarcat pe un vas comercial. A navigat doi ani departe de casa, dar si-a seama ca visul lui este sa se faca fermier. Intors acasa, s-a inscris la Facultatea de Horticultura, a accesat fonduri europene, iar acum produce in serele lui rasaduri ecologice. Tanarul le-a vandut elevilor mai multe ponturi. Unul dintre ele - cum sa intri pe o piata dominata de legumele din Turcia sau Grecia.
Daca legumele bio si-au facut deja loc in pietele noastre, cerealele ecologice mai au drum lung de strabatut, lucru care ii descurajeaza pe fermierii care cultiva in sistem conventional.
Subventia pentru un hectar de pamant cultivat ecologic este de 300 de euro, fata de 170 pentru unul cultivat conventional, insa conversia terenului si eliminarea pesticidelor dureaza cativa ani.