"Leasingul de personal", sistemul prin care companiile "inchiriaza" angajati. Care sunt avantajele pentru ambele parti
Importat din Statele Unite leasingul de personal are din ce in ce mai mult succes si printre romani.
Acest concept presupune angajarea unor persoane cu contracte de munca temporare, intre o zi si 3 ani. Anul trecut, peste 100.000 de salariati au lucrat in acest regim pe post de directori de companii, contabili sau muncitori. Toti sunt in evidentele a peste 130 de agentii specializate, care livreaza personal.
Aceasta doamna este angajata temporar pe postul de contabil sef intr-o companie care are nevoie de ea timp de 2 ani.
Angajat: Am ales un astfel de job temporar pentru ca e o cale de a patrunde in firmele mari care te pot angaja dupa aceea
Un astfel de contract seamana perfect cu cel de leasing in cazul masinilor.
Salariatul are contract cu o agentie de munca temporara si NU cu firma la care ajunge sa lucreaze. Compania angajeaza direct agentia, in cazul in care de exemplu are nevoie sa inlocuiasca o angajata aflata in concediu de maternitate.
Carmen Savu, proprietar agentie de munca: Este un pachet de servicii. Noi, ca agentie, ne ocupam de tot, salarizare, plata contributiilor, beneficii, training, astfel ca pentru companii cheltuielile sunt mult mai mici cu asemenea angajati iar pentru angajati, beneficiile sunt si ele foarte mari.
Cei angajati temporar pot lucra in mai multe locuri deodata si au astfel sansa sa intre in companii mari unde pot ramane ulterior daca se descurca.
Germania este tara cu cel mai dezvoltat sistem de acest fel, cu 4,5 milioane de salariati cu contracte temporare. In toata Uniunea Europeana sunt 27 de milioane.