Laboratoarele dispar din tot mai multe scoli. Rolul urias pe care l-ar putea juca in cazul celor mai grele materii
Fizica, matematica sau chimia, materii care ii sperie pe elevi, ar fi mai atractive daca lectiile ar fi predate cu ajutorul experimentelor.
Probele practice ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine teoria. Dar putine scoli mai au laboratoare adevarate. Din lipsa de spatiu, cele mai multe au fost transformate in sali de clasa. Ca sa acopere acest gol, au aparut centre private, unde cei mici au intrarea gratuita si pot face diverse experiemente alaturi de profesori.
Atunci cand vad cum se produc anumite fenomene sau reactii, copiii reusesc sa inteleaga mai usor teoria predata la orele de curs.
Cel putin jumatate din orele de fizica si chimie ar trebui sa se desfasoare in laboratoare in care elevii sa aiba posibilitatea de a face experimente pe baza carora sa intelega materia mai usor.
Pentru ca cele mai multe laboratoare scolare au disparut, elevii pot face experimente gratuit in cateva centre private aparute in capitala, care au incheiat parteneriate cu scoli.
''Liftul lui Munchausen: se pot ridica singuri la tavan cu ajutorul unui scripete compus. Patul fachirului: peste 2 mii de cuie care nu ii inteapa pentru ca presiunea se distribuie uniform, iata legile fizicii functioneaza, renumita teorema a lui Pitagora ilustrata'', spune Gabriela Ionescu, directorul centrului.
Multe scoli au transformat laboratoarele in sali de clasa ori nu au mai avut fonduri sa le intretina. In aceasta unitate din Bucuresti, de pilda, din laboratorul de chimie au mai ramas doar cateva panouri cu formule chimice.
''Erau mese pe structura metalica cu faianta, racordate la reteaua de apa. A trebuit sa le inlocuim cu pupitrele clasice. Acum aici invata clasa 1, clasa a 6-a si din cand in cand se fac experimente”, spune Ramona Costache, directorul scolii 52.
In aceasta situatie sunt mii de scoli in toata tara.